İYİ BİR UYKU İÇİN ŞEKERLEMENİN NİMETLERİ

0

İYİ BİR UYKU İÇİN ŞEKERLEMENİN NİMETLERİ

Japonya Hiroşima Üniversitesi  araştırmacılarI en iyi uyku stratejisini inceledi.

Gece uykusundan sonra kendinizi yenilenmiş hissetmenin en iyi yolu, gün boyunca belirli aralıklarla iki ayrı şekerleme yapmaktır.

Çalışma, iki şekerlemenin “uzun bir gece vardiyası sırasında uykululuğu ve yorgunluğu iyileştirdiğini” buldu.

Baş araştırmacı Sanae Oriyama şekerlemeler ile şekerlemelerin yapıldığı belirli zamanlar arasındaki ilişkiyi inceledi.

Sonuçlar, “şekerlemenin etkilerinin, şekerlemenin yapıldığı zamandan etkilendiğini ve şekerlemenin zamanlaması ne kadar geç olursa, sabah uykululuğunu ve yorgunluğunu gidermede o kadar etkili olduğunu” öne sürüyor.

KESTIRMEK IÇIN EN IYI ZAMAN

Gece yarısından önce alınan 90 dakikalık bir şekerleme “uyku ataletini en aza indirdi” ve uyanıklık düzeyini daha uzun süre korudu.  Sabah saat 3’ten önce alınan 30 dakikalık ilave şekerleme, “yorgunluk ve uyanıklıkta iyileşmeye ek olarak nesnel ve öznel uyanıklığı artırdı.” Öte yandan, 60 dakikalık şekerlemeler artık uyuşuklukla ilişkilendirilirken, 120 dakikalık şekerlemeler uyanma sırasındaki genel yorgunluğu artırıyor.

Bu nedenle, eğer bütün gece uyanık kalmayı planlıyorsanız, uzmanlar gün içindeki enerji seviyenizi artırmak için şekerleme zamanlarınızı bölmenizi öneriyor. Ancak uyku yoksunluğu döngünüzü bozduğu ve yüksek tansiyon ve bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği için , her gece programınızın izin verdiği ölçüde uygun miktarda uyku aldığınızdan emin olun!