YAPAY ZEKA ABD HAVA KUVVETLERİ BAKANI’NI UÇURDU

0

YAPAY ZEKA ABD HAVA KUVVETLERİ BAKANI’NI UÇURDU

ABD’de Hava Kuvvetleri Bakanı Frank Kendall, yapay zeka tarafından kumanda edilen bir F-16 ile uçuruldu.

ABD Hava Kuvvetleri’nde bir süredir savaş uçaklarının yapay zeka tarafından uçurulması hatta it dalaşı yapabilmesi için çalışmalar yapılıyordu. Bu çalışmalar belirli bir aşamaya geldiğinde Hava Kuvvetleri Bakanı Kendall, yapay zekanın kumanda ettiği bir uçuşa gerçek zamanlı bizzat tanık oldu.  Amaç, yapay zeka ile uçurulan savaş jetleri konusunda kamuoyunda güven oluşturmaktı.

Edwards Hava Kuvvetleri Üssü’nde gerçekleşen uçuşta yapay zeka, F-16 uçağını saatte ortalama 890 kilometre hızla uçurdu ve çeşitli manevralar yaptı. Bu manevralar sırasında uçağın ön koltuğunda oturan Hava Kuvvetleri Bakanı Frank Kendall, 5 G basınca maruz kaldı. Yani vücudu normal ağırlığının 5 misli ağırlığa ulaştı. Yapay zeka tarafından kumanda edilen uçakta bakanın yanısıra her ihtimale karşı kumandayı almak üzere bir Hava Kuvvetleri pilotu da vardı. Bir saat süren uçuşta yapay zeka, insan pilot tarafından uçurulan bir başka F-16’nın saldırı manevralarına karşı manevralar da yaptı.

Savaş jetlerinin yapay zekayla uçurulmasında henüz istenen seviyeye ulaşılamasa da ABD Hava Kuvvetleri 1,000 uçaktan oluşan yapay zeka özellikli bir filo kurmayı planlıyor.