Avrupa Süper Ligi’ne onay çıktı, UEFA ve FIFA’dan ardı ardına açıklama geldi

0

Avrupa Birliği Adalet Divanı, UEFA ve FIFA’nın Avrupa Süper Ligi’nin kurulmasına karşı çıkmasının, rekabet yasasına ve hizmet sunma özgürlüğüne aykırı hareket olduğuna hükmetti.

Avrupa Birliği Adalet Divanı’nın, Avrupa Süper Ligi davasıyla ilgili mahkeme kararı hakkında yaptığı açıklamada, “FIFA ve UEFA kuralları, Süper Lig gibi yeni bir kulüpler arası futbol projesini önceden onaylarına tabi kılmaktadır. Ama, FIFA ve UEFA kurallarının; şeffaf, objektif, ayrımcılık yapmayan ve orantılı olmasıyla ilgili bir yapısı yok.” denildi.

Açıklamada, “FIFA ve UEFA’nın Süper Lig’in önceden onaylanmasına ilişkin kuralları, AB hukukuna aykırıdır.” ifadesi kullanıldı.

Avrupa Birliği Adalet Divanı, UEFA ve FIFA’nın Süper Lig kararının “rekabet yasasına ve hizmet sunma özgürlüğüne aykırı” olduğunu duyurdu.

UEFA’dan karara ilişkin ilk açıklama

UEFA, Avrupa Birliği Adalet Divanı’nın, Süper Ligi’nin kurulmasını kararı sonrası konuyla ilgili açıklama yaptı.

UEFA’nın açıklaması şu şekilde:

“UEFA’nın ön yetkilendirme çerçevesinde önceden var olan bir eksikliğinin altını çiziyor bu karar. Haziran 2022’de zaten kabul edilmiş ve ele alınmış bir teknik husus bu. Yeni kurallarımızın sağlamlığından ve özellikle bunların ilgili tüm Avrupa yasalarına uyduğundan da eminiz.

UEFA, toplumun daha geniş çıkarlarına hizmet etmeye devam etmesini sağlayarak Avrupa futbol piramidini sürdürme konusundaki kararlılığını sürdürecek. Avrupa spor modelini ulusal dernekler, ligler, kulüpler, taraftarlar, oyuncular, antrenörler, AB kurumları, hükümetler ve ortaklarla birlikte şekillendirmeye devam edeceğiz.
Taraftarların ve tüm paydaşların vazgeçilmez modeli olarak ilan ettikleri dayanışma temelli Avrupa futbol piramidinin, Avrupa ve ulusal yasalarla kopma tehlikesine karşı korunacağına inanıyoruz.”

FIFA Başkanı Infantino: Bir şey değişmeyecek

FIFA Başkanı Gianni Infantino, Avrupa Süper Ligi davasına ilişkin Avrupa Adalet Divanı kararının, futbolda değişikliğe yol açmayacağını savundu.

Konuya ilişkin sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Infantino, “Avrupa Adalet Divanı’nın kararını büyük saygıyla karşılıyorum ama bu gerçekte bir şeylerin değişeceği anlamına gelmiyor.” ifadelerini kullandı.

“FIFA’nın en iyi turnuvaları düzenleyen kurum” olduğunu kaydeden 53 yaşındaki Infantino, “Bu durum, gelecekte de devam edecek. Dünyanın en çarpıcı, mücadeleci ve anlamlı turnuvalarını sunmaya devam edeceğiz. Futbolun kaynaklarını, dayanışma içinde oluşturduğumuz programların yardımıyla, dünyanın her köşesine dağıtacağız. En iyi kulüplerin, bu kaynakları ayrıcalıklı olarak kullanma isteğini en aza indirgeyeceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa Adalet Divanı, Avrupa Süper Ligi’nin kurulması sürecinde UEFA ile FIFA’nın, karşı rekabet yasası ve hizmet sunma özgürlüğüne aykırı hareket ettiğine, bugün hükmetmişti. Real Madrid ve Barcelona kulüpleri, kararı olumlu karşılarken; UEFA, FIFA, Avrupa Kulüpler Birliği (ECA), Manchester United ve Bayern Münih gibi bazı kulüpler, karara tepki göstermişti.

Avrupa Süper Ligi girişimi

İngiltere’den Arsenal, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Tottenham, İtalya’dan Milan, Inter ve Juventus, İspanya’dan Atletico Madrid, Barcelona ve Real Madrid kulüpleri 19 Nisan 2021’de Avrupa Süper Ligi girişimini başlattıklarını açıklamıştı.

FIFA, UEFA ve spor kamuoyundan gelen sert tepkilerin ardından Real Madrid, Barcelona ve Juventus haricindeki 9 kulüp, bu organizasyondan çekildiklerini duyurmuştu.

Yaşananların ardından konu, Avrupa Birliği Adalet Divanı’na kadar taşınmıştı.