“BİZİ YAMYAMLIKLA ETİKETLEMEYİN”

0

“BİZİ YAMYAMLIKLA ETİKETLEMEYİN”

Papua Yeni Gine Başbakanı James Marape, halkının yamyamlıkla etiketlenmeyi hak etmediğini söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden, geçen hafta 2. Dünya Savaşı sırasında Pasifik’te Papua Yeni Gine’de uçağı düşürülen amcası Ambrose Finnegan’ın kalıntılarının ülkede “bir sürü yamyam olması” nedeniyle kurtarılamadığını söylemişti. Biden bu iddiayı 2. Dünya Savaşı’nda ölen askerler için Pennsylvania’da bulunan anıtı ziyaretinde dile getirmişti.

Papua Yeni Gine Başbakanı Marape, Biden’in aynı gün iki kere anlattığı söz konusu iddia üzerine yaptığı açıklamada Biden’ın “yamyamlık” imasının dil sürçmesi olabileceğini belirtti. Marape, “Başkan Biden’ı ve Beyaz Saray’ı İkinci Dünya Savaşı’nın bu kalıntılarını temizlemeye çağırıyorum, böylece Ambrose Finnegan gibi kayıp askerler hakkındaki gerçekler dinlenebilir.”

Aslında resmi Amerikan kayıtları Başkan Biden’ın iddiasıyla çelişiyor. Kayıtlarda Biden’ın amcasının uçağının Papua Yeni Gine’de karaya değil, kıyı açıklarında okyanusa düştüğü belirtiliyor.

Papua Yeni Gine’de 20. Yüzyılın ortalarında yamyamlık belgelenmişti.

Pasifikte Avustralya’nın hemen kuzeyinde yer alan Yeni Gine Adası’nın yarısında kurulu demokratik bir ülke olan Papua Yeni Gine ABD’nin önemli bir müttefiki. Çin’in bölgede hakimiyetini genişletme emelleri açısından önemli bir konumda olan Papua Yeni Gine ile ABD arasında geçen yıl savunma anlaşması imzalanmıştı.