📽️ DERİN UZAYDAN GELEN SARMAN 

0

📽️ DERİN UZAYDAN GELEN SARMAN 

Görüntüsü yolda gelirken eğer varsa uzaylılar kendisini gördüler mi, uzayda da şöhret oldu mu bilinmez ama sarman kedi Taters yeryüzünde epey ünlendi.

Taters, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA’nın büyük gurur duyduğu, uzay çalışmalarında bir dönüm noktası niteliğindeki gelişmeye pek katkı vermese de başrolü kaptı olayın yıldızı oluverdi.

Sarman kedi Taters’in spot ışıklarını üzerine çektiği çalışma derin uzaydan lazer teknolojisi aracılığıyla haberleşme ve veri aktarımı projesiydi.

NASA lazer teknolojisiyle veri ve görüntü aktarmak amacıyla uzun zamandır çalışıyordu. Bunun için geliştirilen uzay aracı Psyche, bir süre önce uzaya gönderilmişti. Yola çıkmadan önce projenin ekip üyelerinden o zamanlar 3 yaşında olan erkek kedi Taters’in kırmızı lazer ışığını kovalamasının görüntüsü

araca yüklenmişti. Psyche uzay aracı yeryüzünden 30 milyon kilometre uzağa ulaştığında sarman Taters görüntüsünü lazerle ABD Kaliforniya’daki gözlemevine gönderdi. 15 saniyelik görüntünün dünyaya ulaşması 101 saniye sürdü. Görüntü aksaksız dünyaya ulaştı ve son derece kaliteliydi.

Sarman Taters’ın görüntüsünü derin uzaydan gönderen Psyche Uzay Aracı
Proje ekibinin video konferansla çektirdiği hatıra fotoğrafı. Arkada yukarıdan aşağı soldan sağa 4. karede sarman kedi Taters da fotoğrafta yer alıyor.

AMAÇ MARS YOLCULUKLARINDA İYİ HABERLEŞME

NASA başarılı sonuç aldığı lazer teknolojisinin haberleşme ve veri aktarımında radyo dalgalarının yerini almasını hedefliyor. Böylelikle derin uzaydan özellikle de Mars yolculukları sırasında son derece kaliteli görsel ve işitsel haberleşme yapılabilecek ve veri aktarımı sağlanabilecek.

Sarman kedi Taters, ilk videoda görevini yaptı NASA’nın başarısına sempatiyle karışık bir sansasyon da katmış oldu. Ancak sevimli kedi bundan sonra projede sahneye çıkmayacak. Bunun sebeplerinden biri de projeyi yürüten çatı örgütün tasarım bölümü sanat yönetmeni ve Taters’ın arkadaşı Joby Harris’in itirazı.

Harris,

“Bu kadar ünlü olmanın aklını başından almasını istemiyorum” diyor.