GAZZE’DE ATEŞ KES VE TAKAS İÇİN YENİ GÖRÜŞMELER YAPILIYOR

0

GAZZE’DE ATEŞ KES VE TAKAS İÇİN YENİ GÖRÜŞMELER YAPILIYOR

Uluslararası ajanslara bilgi veren bir kaynak, Hamas liderinin ziyareti ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde ertelenen karar tasarısı oylaması gelişmeyi doğrular nitelikte.

Kudüs, Gazze ve Kahire kaynaklı haberlere göre, adı sanı verilmeyen bir kaynak, Gazze’de yeni bir ateş kes ve esir, rehine takası için İsrail’le Hamas arasında yoğun görüşmeler yapıldığını bildirdi. Görüşmeler, hangi rehinelerin ve hangi Filistinli tutukluların takas edileceği aşamasında. Alınan bilgiye göre, İsrail bütün kadın ve sivil erkek rehinelerin serbest bırakılması için ısrar ediyor. Görüşmelerin birkaç gün içinde sonuçlanması bekleniyor.

HAMAS LİDERİ MISIR’DA

Yeni bir ateş kes ve takas olayının yakın olduğu ihtimalini güçlendiren bir diğer gelişme ise Hamas lideri İsmail Haniye’nin Mısır’da temaslar yapması. Haniye’nin Mısır’daki varlığı ateş kes ve takas konusunda duruma müdahil olması olarak yorumlanıyor. İsmail Haniye Kasım ayında da Mısır’a gidip temaslar yapmış ve ardından Gazze’de yaklaşık bir hafta süren geçici ateş boyunca İsrail’le Hamas arasında rehine ve tutuklu takası yapılmıştı.


BM GÜVENLİK KONSEYİ’NDE ATEŞ KES OYLANACAKTI

Ateş kes ve takas olasılığını destekleyen diğer gelişme ise Birleşmiş Milletler’de oldu. 19 Aralık Salı günü, BM Güvenlik Konseyi’nde Gazze’de insani ateş kes öneren bir karar tasarısı görüşülecekti. Bu görüşme ertelendi.

Uluslararası ajanslara ulaşan bilgilere göre, Hamas, kalıcı ateş kes istiyor. Bir Filistinli yetkili ajanslara, “Hamas İsrail Ordusu’na direnme gücü varlığını sürdürüyor. Geçici insani ateş istemiyor kalıcı ateş kesten yana” diye konuştu.