Araştırma: 65 yaş üstü, köpek sahibi kişilerde demans gelişme olasılığı %40 daha az !

0

Araştırma: 65 yaş üstü, köpek sahibi
kişilerde demans gelişme olasılığı %40 daha az !

Japonya’daki bilim insanları  , herhangi bir türden bir köpeğe sahip olmanın demans hastalığına yakalanma riskini, köpeği olmayan insanlarla karşılaştırıldığında yüzde 40 azalttığını buldu.

Bir köpeğe sahip olmanın evden çıkma olasılığını artırdığını, bunun da diğer insanlarla daha fazla etkileşime yol açtığını ve bunun sonucunda beyni çalıştırdığını söylüyorlar.

Bunun, dünya çapında 55 milyondan fazla insanı etkileyen zayıflatıcı durumun gelişimi üzerinde ‘baskılayıcı bir etkisi’ vardır.

Önceki araştırmalar ayrıca yaşlı yetişkinler arasında köpek sahipliğinin, kırılganlık, sakatlık ve herhangi bir nedene bağlı ölüm üzerinde koruyucu bir etkiye sahip olduğunu öne sürüyo

Yeni çalışma, köpek sahibi olmanın demansa karşı koruduğunu gösteren ilk çalışma olduğunu söyleyen Japonya’daki Tokyo Metropolitan Gerontoloji Enstitüsü’ndeki araştırmacılar tarafından yürütüldü.

Makalelerinde, ‘Egzersiz alışkanlığı olan ve sosyal izolasyonu olmayan köpek sahiplerinin demans hastalığına yakalanma riski önemli ölçüde daha düşüktü’ diyorlar.

‘Köpek bakımı, Kovid-19 salgını sırasında yaşananlar gibi etkileşimlerdeki kısıtlamalara rağmen, egzersiz alışkanlığına sahip olmak da dahil olmak üzere fiziksel aktivitenin sürdürülmesine ve sosyal katılıma katkıda bulunabilir.’