İKLİMDE DE ADALETSİZLİK VAR! “EN ZENGİN %1 ÜRETTİĞİ EMİSYONLA EN YOKSULU BOĞUYOR”

0

İKLİMDE DE ADALETSİZLİK VAR! “EN ZENGİN %1 ÜRETTİĞİ EMİSYONLA EN YOKSULU BOĞUYOR”

Haber :Oğuz HAKSEVER

Kısa adı Oxfam olan Birleşik Krallık merkezli, uluslararası alanda saygın yoksullukla mücadele kuruluşunun raporuna göre, dünya nüfusunun en zengin %1’i atmosfere dünya nüfusunun %66’sından çok daha fazla karbon emisyonu salıyor.

Yine aynı rapora göre, sayısı 77 milyon kişiyi bulan bu elit kesim, 2019 yılında iklim değişikliğine neden olan karbon emisyonunun %16’sından sorumluydu. Bu %16’lık emisyon, dünyada karayolu taşımacılığının yarattığı toplam emisyondan daha fazla.

HESAPLAMALARLA ÇIKAN VAHİM SAYILAR, VAHİM İKLİM ADALETSİZLİĞİ 

Oxfam, söz konusu en zengin %1’in iklim değişikliği nedeniyle 1 milyon 300 bin kişinin ölümüne neden olacağını da hesapladı.

Rapora göre, yoksul birinin, yüzde %1’in ürettiği emisyonu salması için 1,500 yıl yaşaması gerekiyor.

Yine Oxfam’a göre, “iklim adaletsizliği” diye tanımlanan durum böyle giderse, 77 milyon elitin neden olduğu küresel ısınma 2030 yılında Paris Anlaşması’nın hedefi olan 1,5 °C dereceden 22 misli daha fazla olacak.

Hesaplamalar, en zengin %10’nun ürettiği karbon emisyonu açısından iklim eşitsizliğinde durumun daha vahim olduğunu ortaya koydu. Buna göre, en zengin %10, dünyadaki toplam emisyonun yarısını üretiyor.

ÇARE GELİR ADALETİ VE VERGİ

Oxfam, iklim adaletsizliğinin azaltılması için en zenginlerden iklim değişikliği vergisi alınmasını öneriyor. Öneriye göre, en zengin %1’den alınacak %60 vergi ile azalacak emisyon Birleşik Krallık’ın ürettiği emisyondan daha fazla olacak. Vergiyle sürdürülebilir enerji için 6,4 trilyon dolar kaynak sağlanabilir.

Oxfam gelir adaletsizliği ile iklim adaletsizliğini bir arada değerlendiriyor ve şöyle bir hesaplama ortaya koyuyor. “Eğer dünyada herkes günde 25 dolar gelir elde etse toplam karbon emisyonu %10 azalır. Bu Avrupa ülkelerinin ürettiği emisyona eşit bir değer”

Oxfam International’ın geçici İcra Direktörü Amitabh Behar raporun içeriğiyle ilgili olarak şöyle diyor:  “Süper zenginler gezegeni yağmalayıp yok etme noktasına kadar kirletiyor, insanlığı aşırı sıcak,ve kuraklıktan öldürüyor veya selden boğulmaya bırakıyor”

Oxfam raporunda dikkat çekici şöyle bir slogan var:

“İKLİM EŞİTLİĞİ: %99 İÇİN BİR GEZEGEN”