KENDİNİ YAKAN ASKERİN DONDURMALI BAŞKANI

0

KENDİNİ YAKAN ASKERİN DONDURMALI BAŞKANI

İsrail’in Filistin’e saldırılarında 30 binden fazla kişi yaşamını yitirdi. Yaralananlar, sakat kalanlar, ailelerini yitirenlerle facia inanılmaz boyutta. Başta ABD olmak üzere bazı devletlerin desteğiyle İsrail hız kesmeden saldırılarına devam ediyor.  Üstelik Güney Afrika Cumhuriyeti’nin açtığı davadaUluslararası Adalet
Divanı’nın  saldırıların acilen durdurulması yönündeki ihtiyati tedbir kararı almasına rağmen.

Şimdi kararın uygulanması için konunun BM Güvenlik Konseyi’nde görüşülmesi beklenirken bu düğümü çözecek olan yine ABD.

-Halkın gerisinde-

ABD’de de Ïsrail’ e karşı tepkiler çığ gibi büyüyor.  Özellikle kadınlar kucaklarında temsili ölü bebeklerle bu drama tepki gösteriyor.

-Başkan Joe Biden ne yapıyor?-

O geçen pazartesi günü New York’ta gittiği bir dondurmacıda bir külah dondurmayı yerken Filistin’de ateşkesle ilgili bir soruyu hiç istifini bozmadan cevaplıyor, cevaplayabiliyor.

Hem dondurmayı kocaman ağzına sokarak afiyetle yiyor hem de ‘umarım gelecek haftaya kadar ateşkes olur’ diyor.

Böyle büyük bir insani olayı sanki savaş filminden sahneler anlatıyormuş gibi elindeki dondurmayı afiyetle yiyerek dile getiriyor.

-Asker kendini yaktı-

Oysa ki aynı ABD’de dondurmalı patavatsızlıktan bir gün önce Hava Kuvvetleri’nde yazılım mühendisi olarak görev yapan bir genç, İsrail’in Washington D.C. Büyükelçiliği önünde ‘bu soykırıma ortak olmayacağım’ diyerek kendini ateşe verdi.

Üzerine yanıcı madde dökerek kendini yakan 25 yaşındaki Aaron Bushnell, ölüme giderken ‘Filistine’ özgürlük’ diyerek defalarca bağırdı.

Aaron Bushnell hayatını kaybetti. Gencin ölümünün ardından çeşitli şehirlerde duyarlı kesimler saygı nöbeti tuttu. Biden’ın çevresindeki bazı çalışanlar bu eylemi aşırı buldu ancak ABD için ‘keskin bir uyarı’ olarak da değerlendirdi.

-24 saat arayla-

Aralık ayında yine bir ABD’linin ağır yaralanmasıylasonuçlanan protestodan sonra bu kez Bushnell’in kendini yakması dünyada büyük yankı uyandırdı. Ancak daha 24 saat geçmeden aynı ülkenin başkanının dondurmalı diplomatik açıklamalar yapması dünyanın geleceği açısından daha fazla dehşet verdi.

ABD Başkanı Joe Biden’in bu görüntüsü Filistin’deki dramı ne kadar ciddiye aldığını daha iyi anlatıyor.

Gazze’deki çocuklar ağzına alacak bir lokma ekmeği bulamazken, ölümle iç içe yaşarken,  Başkan Biden, dondurma elinde dünyaya mesaj veriyor.

Zeynep Nurten UZER/Gazeteci-Yazar

Zeynep Nurten UZER/kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 1 Mart 2024

Yazarın Tüm Yazıları