GAZZE ŞERİDİ’NDE GÜNEYE GÖÇ: KORKUNÇ BİR YOLCULUK

0

GAZZE ŞERİDİ’NDE GÜNEYE GÖÇ: KORKUNÇ BİR YOLCULUK

Gazze Şeridi’nde İsrail Ordusu’nun gözetiminde kuzeyden güneye geçişler başladı. Birleşmiş Milletler gözlemcilerine göre, 5 Kasım Pazar günü Selahaddin Caddesi üzerinden 4 saatlik tahliye süresi boyunca 2,000’e yakın kişi güneye geçti. 6 Kasım Pazartesi günü ise 5,000 kişi Gazze Şeridi’nin güneyine geçiş yaptı.

İsrail Ordusu bir süre önce Gazze Şeridi’nin kuzeyinde yaşayan sivillerin şeridin güneyine geçmesini istemişti.

Gazze Şeridi’ni ikiye bölen, Gazze Şehri’ni kuşatan İsrail Ordusu, kuzeyden güneye geçişlerde motorlu araca izin vermiyor. Bu nedenle Filistinliler, yürüyerek veya eşeklerin ya da atların çektiği arabalarla göç ediyorlar.

ZAMAN ZAMAN ATEŞ ALTINDA SAATLERCE YÜRÜYORLAR 

 

Bölgedeki habercilerin göç edenlerden aldıkları bilgilere göre, güneye yolculuk yapanların zaman zaman ateş altında kaldıkları oluyor. Yol boyunca cesetlerin yerlerde olduğu görülüyor. Ayrıca ellerinde, kollarında onca yük ya da çocukları varken yürüyüş sırasında İsrail askerleri sık sık ellerini kaldırmalarını istiyor. 

Hamas Sağlık Bakanlığı sözcüsü, İsrail Ordusu’nun kısa süreli izinler vermesiyle açılan geçiş bölgesinin “ölüm koridorundan başka bir şey olmadığını” söyledi. İsrail ise Hamas’ın geçişleri engellediğini ve sivilleri kalkan olarak kullandığını öne sürüyor.


GÜNEY DE ARTIK SORUNLU

Güneyde ise bir başka insani kriz belirmekte. Birleşmiş Milletler’in okul, kamp gibi tesislerinde yaklaşık 550 bin kişi barınıyor. Bu sayı kapasitenin kat kat üstünde… Kuzeyden çıkıp güneye varanların neredeyse tamamı barınacak yer bulamıyor. Kimileri BM tesislerinin yakınında sokakta yaşıyor; önemli bir bölümü ise kuzeye geri dönüyor.

Gazze Şeridi’nde çatışmalar ve İsrail bombardımanı birinci ayını doldururken 1 buçuk milyon kişi yerinden oldu. Gazze’de ölen Filistinli sayısı ise 10 bini geçti.

Fotoğraflar: AP Photos