Türkiye’de her 100 muhtardan yalnızca ikisi kadın

0

Türkiye’de her 100 muhtardan yalnızca ikisi kadın

Türkiye’de görev yapan 50 bin muhtarın 49 bini erkek, görev başında yalnızca bin 134 kadın var.

Bir önceki yerel seçimlerin sonuçlarına göre, şu anda Türkiye  genelinde görev yapan 49 bin erkek muhtarla birlikte, yalnızca bin 134 kadın muhtar görev yapıyor. Küresel Eşitlik ve Kapsayıcılık Ağı Başkanı Ayşe Kaşıkırık, durumu “eşitlikten çok uzağız, rakamlar çok kötü” diyerek yorumladı.

9. Köy Haber Merkezi’nin aktardığına göre, ülke genelinde kadın muhtarların erkeklere oranı yüzde 2 ve İstanbul’un 5 ilçesinde hiç kadın muhtar yok. Bu tabloya, yetkinin ve gücün kadınlara verilmesine karşı çıkan bir anlayışın neden olduğunu söyleyen Ayşe Kaşıkırık, Türkiye’deki 18 bin köyde sadece 134 kadının muhtar seçildiğini söyledi.

İlk kadın muhtar Gül Esin, 1933

Türkiye’nin ilk kadın muhtarı Gül Esin’in 1933 yılında 7 erkek rakibine karşı kazandığı muhtarlık makamına, 2019 yerel seçimlerinde bin 134 kadın seçildiği belirtiliyor. Bu rakam, şu an görevde bulunan 50 bini aşkın muhtarın yüzde 2,24’üne denk geliyor.

9. Köy’ün aktardığına göre, hiç kadın muhtar görmeyen Şanlıurfa’da ilk defa bir kadın, 2024 yerel seçimleri için muhtar adayı oldu. Muhtarlık Federasyonu’nun paylaştığı verilere göre 2019 yerel seçimlerinde; Bitlis, Hakkâri, Erzurum, Muş gibi 13 şehir kadın muhtar adayı seçmedi.

6 ilçesinde sadece birer mahallede kadın muhtar seçilen İstanbul’da, kadın muhtar oranı yüzde 15. Adalar, Bahçelievler, Kağıthane, Sultanbeyli ve Arnavutköy ilçelerinde hiç kadın muhtar yok.

Yeşil Gazete