BAHÇE-MARKET FARKI 8 MİSLİ AMA ÜRETİCİ ZARARDA 

0

BAHÇE-MARKET FARKI 8 MİSLİ AMA ÜRETİCİ ZARARDA 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, ekim ayında üretici ile market arasındaki fiyat değişimleriyle ilgili bir basın açıklaması yayımladı.

Ekim ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkı en fazla limonda görüldü. Aradaki fark %683! Limonda market fiyatı üretici fiyatının 7,8 misli… TZOB’nin saptamalarına göre, Limonun üreticide kilosu 2 lira 10 kuruş; markette ise 16 lira 44 kuruş. Limon üreticisi zarar ederken bir yandan da ürünün fiyatı düşüyor. Limon geçen ay üreticide yaklaşık 4 buçuk liraydı. Bir ayda üretici fiyatında %53 düşüş oldu.

ÇUKUROVA’DA BAHÇE SÖKÜMLERİ AĞAÇ KESİMLERİ GÖRÜLÜYOR

TZOB Başkanı’nın verdiği bilgiye göre, fiyatlardaki düşüşün nedeni erkenci limon olarak bilinen Mayer türünün arzının fazla olması. Üstelik başta limon olmak üzere narenciyede üretim artmasına rağmen girdi maliyetlerindeki yüksek seyir devam ettiğinden üretici zarar ediyor. Çukurova’da erkenci limonun kilosu 50 kuruşa kadar düştü. Hasat döneminde işçi bulunamaması ve işçi maliyetinin yüksek olması nedeniyle ürün dalda kaldı. Bölgede bahçe sökümleri veya ağaç kesimleri olduğuna dair haberler geliyor. TZOB Şemsi Bayraktar, narenciyede tedbir alınmasını istiyor; devletin müdahele alımı yapmasını, tüccarın ve sanayicinin fiyat düşüklüğünü fırsata çevirmemesini talep ediyor.

KURUSOĞAN TARLADA 1 LİRAYSA MARKETTE 3 BUÇUK LİRA

Ekim ayında markette 37 ürünün 21’inde fiyat artışı, 16’sında fiyat azalışı görüldü. Markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 37,4 ile domates oldu. Yine ekim ayında üreticide 29 ürünün 9’unda fiyat artışı olurken, 16’sında fiyat düşüşü görüldü. 4 üründe ise fiyat değişimi olmadı.

Ekim ayında üretici ile market arasındaki fark açısından dikkat çeken diğer ürünlerse şöyle: Kurusoğan % 234 (3,3 kat), marul % 214 (3,1 kat) ve maydanoz % 200,4 (3 kat)…