GAZZE: YÜZ YÜZE ÇATIŞMALAR, İNSANİ GELİŞMELER VE DİPLOMASİ

0

Gazze’de yüz yüze çatışmalar şiddetlendi. Her iki taraftan kayıp haberleri geliyor. İnsani konularda ise bazı gelişmeler var. Yardım kamyonu sayısı artıyor. Türkiye sahra hastaneleri hazırladı. ABD ise bölgede yüz yüze diplomasi için harekete geçiyor.

Kent Ekranı’nın derlediği bilgilere göre, İsrail Ordusu kara harekatının ivmesini artırmaya başladı. Buna karşılık Hamas direnişi de devam ediyor. İsrail Ordusu Gazze’yi kuşatma harekatı yaptığını duyurdu. Görgü tanıkları ve tarafların açıklamalarına göre, Gazze Şeridi’nin hem kuzeyinde hem de güneyinde şiddetli çatışmalar oluyor. İsrail Ordusu’nun açıklamasına göre, Gazze’nin kuzeyinde sınıra yakın bölgede bir İsrail zırhlı aracı Hamas’ın anti tank füzesi ile vuruldu. 9 İsrail askeri öldü. Hamas ise, yer altı tünellerine yönelik bombardımanlarda yeraltı operasyon merkezinin çöktüğünü bildirdi. Olayda bir Hamas komutanı ve bazı savaşçılar öldü. Hamas ölen milis sayısını açıklamadı.

 Refah Sınır Kapısı’nda bekleyen çifte pasaportlu Filistinliler

REFAH SINIR KAPISI’NDAN İNSAN VE YARDIM GEÇİŞLERİ

Mısır’la Gazze arasındaki Refah sınır kapısı ise hareketli. Katar’ın arabuluculuğunda Mısır, İsrail ve Hamas anlaştı. Refah sınır kapısından ağır yaralıların ve yabancı pasaportluların geçişine izin verildi. Sınır kapısından 500 yabancı pasaportlunun geçiş yapacağı belirtiliyor.

O arada Mısırlı yetkililerin verdiği bilgiye göre Birleşmiş Milletler ile İsrail, Refah sınır kapısından günde 60 kamyon insani yardımın geçişi için anlaştılar.

TÜRKİYE SAHRA HASTANELERİ HAZIRLADI

Türkiye Filistinliler için sahra hastaneleri hazırladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 20 sahra hastanesi kurmak için hazır olduklarını, izin beklediklerini, izin çıkması halinde sahra hastanelerinin Refah Sınır Kapısı yakınlarında ve El Arish Havalimanı’nda konuşlandırılacağını bildirdi.

BLINKEN BÖLGEYE GİDİYOR

Diplomasiye dair haberse Washington’tan geldi. Buna göre, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Cuma günü İsrail’de ve diğer bölge ülkelerinde görüşmeler yapmak üzere Ortadoğu’ya gidecek. İsrail dışındaki Ortadoğu ülke liderleriyle görüşmeler için bizzat ABD Başkanı Joe Biden girişimde bulunmuş, görüşmeler planlanmış ancak Gazze’deki hastanade yüzlerce sivilin ölümüyle sonuçlanan olay üzerine Biden’in Mısır Cumhurbaşkanı ve Ürdün Kralı ile görüşmeleri iptal edilmişti. Başkan Biden sadece İsrail’de temaslar yapmakla yetinmişti.