Araştırma: Hastalar anestezi altındayken doktorları öpmekten mastürbasyon yapmaya kadar tuhaf şeyler yapabiliyor.

0

Araştırma: Hastalar anestezi altındayken doktorları öpmekten mastürbasyon yapmaya kadar tuhaf şeyler yapabiliyor.

Bazıları prosedürlerden sonra cinsel saldırıya uğradıklarına inanarak uyanıyorlar ki bu çoğu zaman doğru değil.

Doktorlar ilaçların olağandışı yan etkilerini uzun zamandır biliyorlardı  .

Aslında, 1984’te yapılan bir inceleme, diş veya tıbbi operasyonlar sırasında anestezi alan kişilerin yüzde 18’inin,   uygulama sırasında ve uygulamadan kısa bir süre sonra  gerçeği fanteziden ayırmakta zorlandığını ortaya çıkardı.

Bu arada, 1980 yılında yapılan bir araştırma, hastaların yaklaşık yüzde 14’ünün   anestezi altındayken bazı cinsel rüyalar gördüklerini veya uyarılmalarını bildirdiklerini ortaya çıkardı.

ABD’deki Connecticut Üniversitesi’nden farmakoloji araştırmacıları Melody White ve Dr. C Michael White’a göre, bu ilaçlar beyni yavaşlatıyor ve sıklıkla cinsel düşüncelere yol açıyor; ancak uzmanlar bunun nedenini bilmiyor.

Bazı kişilerin cinsel davranışta bulunduğunu veya kendilerine dokunduğunu, bunun da doktor için rahatsız edici olabileceğini açıkladılar.

Veya hasta, sakinleştirici altındayken cinsel saldırıya uğradığına inanıyor ve olay gerçekleşse de yaşanmasa da muhtemelen olayla ilgili aynı canlı halüsinasyonları yaşıyor.

Her ikisinin de hastalar ve sağlayıcılar üzerinde ameliyattan sonra da uzun süre devam edecek önemli gerçek etkileri olabilir.

Gerçek veya algılanan cinsel saldırıyla suçlanan bazı tıp uzmanları   mahkemeye çıkarıldı ve çalışma ruhsatları ellerinden alındı.

İnsanların bu rüyaları neden gördüklerini anlamak için bilim insanları tıp literatüründe yayınlanmış tüm cinsel halüsinasyon vakalarını inceledi.

Araştırmacılar, ameliyatın veya işlemin gerçekleştiği yer ile hastanın uygunsuz cinsel temas algıladığı yer arasında “çarpıcı bir eşleşme” bulduklarını söylediler.

“Ağızla yapılan işlemler oral seks olarak algılanıyordu.

“Bir damarı penisi sıkmak gibi daha erişilebilir hale getirmek için ‘topu’ sıkmak.

“Göğüs işlemlerini göğüs okşama, kasık işlemlerini ise vajinal penetrasyon şeklinde” diye açıkladılar.

Ayrıca, cinsel halüsinasyon yaşama olasılığı daha yüksek olanların daha yüksek dozda anestezik aldığını ve 50 yaşın altında olduğunu ortaya koyan 2009 tarihli bir çalışmanın bulgularını da hatırlattılar.

Aynı zamanda sakinleştirici-hipnotik olan alprazolam ve temazepam gibi uyku ve anksiyete önleyici hapları alırken de benzer halüsinasyonlar yaşayan kişilerin olduğu rapor edilmiştir.

Hastaların, sakinleştirici-hipnotik bir ilaca başlarken anormal rüya görme olasılığının farkında olmalarının önemini vurguladılar.