İnsan beyninin şimdiye kadarki en ayrıntılı ‘atlası’ çıkarıldı

0

İnsan beyninin şimdiye kadarki en ayrıntılı ‘atlası’ çıkarıldı

Büyük bir araştırma, binlerce beyin hücresi türünü ve bulundukları yeri kataloglayarak nörolojik hastalıkların ince ayrıntılarıyla incelenmesine yardımcı olacak bir kaynak üretti.

Araştırmacılar, onu oluşturan binlerce farklı hücre tipine dayanarak insan beyninin şimdiye kadar oluşturulmuş en ayrıntılı tanımını hazırladılar.

İnsan beyin hücresi atlası, beyindeki çeşitli hücre tipleri ve bunların konumları hakkında, bu karmaşık organı her zamankinden daha kesin genetik ve moleküler ayrıntılarla tanımlayan bir dizi veri kümesidir.

Veriler, ölen yetişkinlerden ve çocuklardan ve hamilelik sırasındaki embriyo ve fetüslerden alınan örneklerden geliyor. Bağışçılar arasında belirli tıbbi rahatsızlıkları olan bazı kişiler ve olmayan kişiler yer alıyor.

Beyin evrimine ışık tutmak amacıyla şempanze, goril ve maymunlardan alınan örneklere de yer verildi.

Kaynak, birçok tıbbi ilerlemeye yol açan İnsan Genomu Projesi’ne  harcanan muazzam çabayla karşılaştırıldı .

Alzheimer ve Parkinson hastalığı gibi nörolojik durumların yanı sıra depresyon ve şizofreni gibi zihinsel sağlık sorunları da dahil olmak üzere beyni etkileyen durumlara ilişkin daha fazla araştırmaya zemin hazırlamak üzere tasarlandı. İsveç’in Stockholm kentindeki Karolinska Enstitüsü’nden Sten Linnarsson , “Yeni bir ülkeyi keşfedecekseniz nereye gittiğinizi bilmeniz için bir haritaya ihtiyacınız var” diyor