“BARİ GERİLİMİ AZ YÜKSELTEN BİR MİSİLLEME OLSUN”

0

“BARİ GERİLİMİ AZ YÜKSELTEN BİR MİSİLLEME OLSUN”

İran’ın uçan bomba ve füzelerle yaptığı saldırıdan sonra başlangıçta İsrail’e itidal çağrısı yapan batılı müttefikleri Tel Aviv yönetiminden karşılık verme kararlılığı görünce bu kez verilecek yanıtın düşük profilli olması çağrısı yapmaya başladılar. O arada İran’dan da İsrail için “saldırırsa yanıtımız ağır olur” mesajları veriliyor.

İsrail’e düşük profilli misilleme çağrısı yapan son isim Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Lord David Cameron oldu. Cameron temaslar için bulunduğu İsrail’de Başbakan Netanyahu ile görüşmeden önce yaptığı açıklamada, İsrail’e bölgede gerilimi mümkün olduğunca az tırmandıracak bir operasyon yapması çağrısında bulundu. İsrail savaş kabinesinin karşılık verme kararında olduğunu belirten Lord Cameron, İsrail Hükümeti’ni “sert olduğu kadar akıllı olmaya” çağırdı. Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı, “Bölgede asıl ihtiyaç Gazze’de rehinelere, yardımların ulaştırılmasına ve çatışmaya ara verilmesine yeniden odaklanmak” diye konuştu.

Birleşik Krallık Başbakanı Rushi Sunak ise dün İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile bir görüşme yapmıştı. Yapılan açıklamalara göre, Britanya Başbakanı gerilimin tırmanmasının bölgesel istikrarı daha da kötüleştireceği uyarısında bulundu ve Netanyahu’ya “bu, sakin kafaların ağır basması gereken bir dönem” dedi.

İsrail’de yoğun bir batılı dışişleri bakanları trafiği var. Almanya Dışişleri Bakanı Annanela Baerbock da İsrail’de temaslar yapıyor. Almanya Dışişleri Bakanı, yapılan görüşmelerin bölgede gerilimin daha da tırmanmasına engel olacağı umudunu taşıdığını bildirdi.

O arada İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’den bir mesaj geldi. Reisi İran Ordusu’nun yıllık geçit resmi töreninde yaptığı konuşmada İsrail’in “en küçük işgalinin” ağır ve büyük karşılık göreceğini söyledi.

Başkent Tahran’dan resmi binaların duvarlarındaki panolardan da mesajlar veriliyor. Hükümet binasının duvarındaki panoda “bundan sonraki savaş alanı Tel Aviv” yazdığı görüldü.