İKLİM UZMANLARI ŞOKTA! EYLÜL AYI ORTALAMA SICAKLIK ARTIŞI AÇISINDAN REKOR KIRDI.

0

İKLİM UZMANLARI ŞOKTA! EYLÜL AYI ORTALAMA SICAKLIK ARTIŞI AÇISINDAN REKOR KIRDI.

Avrupa iklim Ajansı uzmanlarının saptamalarına göre, Dünya’da bu yıl Eylül ayında ortalama sıcaklıkta rekor kırıldı. Kuzey yarım kürede 2023 Temmuz-Ağustos ayları en sıcak yaz dönemlerinden biri olarak kayıtlara geçti. Ancak Eylül ayı ortalama sıcaklık açısından rekor düzeyde sıcak geçti.

2020 yılında da eylül ayı sıcaklık rekoru kırılmıştı. Bu rekor önceki rekordan 0,5 derece daha sıcaktı. Fakat 2023 Eylül’ündeki rekor 2020 rekorundan neredeyse 1 derece daha sıcak. 0,93 derece. Bilim insanları bunu büyük bir fark olarak görüyorlar. Saptamalara göre, örneğin Avrupa’da 2023 Eylül ayı sıcaklık ortalaması, uzun yıllar ortalamasından 2,51 derece daha sıcak.

Kopernik Direktörü Carlo Buontempo, “Bu gerçekten akıllara durgunluk verici” dedi. “Kayıtlarımızda hiçbir ayda böyle bir şey görmedik.” diye de ekledi.

KÜRESEL OLARAK BİR AYDAKİ EN YÜKSEK SICAKLIK ARTIŞI

Küresel sıcaklık açısından geçtiğimiz ayı ortalama sıcaklığı, sanayi öncesi dönem olarak adlandırılan dönemdeki sıcaklıkların yaklaşık 1,75 derece üzerindeydi; bu, şimdiye kadar kaydedilen tek bir aydaki en yüksek sıcaklık artışı.

2015 yılında Paris’te bir araya gelen siyasi liderler, bu yüzyılda küresel sıcaklık artışını 1,5 derecenin altında tutmaya çalışma konusunda anlaşmışlardı. Küresel iklim değişikliği konusunda çalışan bilim insanları bu hedefin tutturulması konusunda son derece karamsarlar.

İklim bilimi uzmanlarına göre, böyle giderse 2023 yılı Dünya’da kayıtlı dönemin en sıcak yılı olacak.

Kaynak: AP, BBC