HİTLER’İN DOĞDUĞU EV POLİS KARAKOLU OLUYOR

0

HİTLER’İN DOĞDUĞU EV POLİS KARAKOLU OLUYOR

Avusturya’da hükümetin yıllardır planladığı proje hayata geçiyor. Almanya sınırında Braunau kentinde yer alan ve Adolf Hitler’in 1889’da doğduğu bina Polis Karakolu olacak. Binada ayrıca polisler için bir insan hakları eğitim merkezi de hizmet verecek. 

Avusturya Hükümeti’nin amacı, neo nazilerin yapıyı bir anıt haline dönüştürmesinin önüne geçmek. Almanya ve Avusturya’daki neo Naziler, binayı kutsal bir yer olarak görüyor ve Avusturya Hükümeti de 2’nci Dünya Savaşı’nın sonundan bu yana Nazileri bu yapıdan uzat tutmaya çalışıyor.

Binanın önündeki kitabede şunlar yazılı: “Barış, özgürlük ve demokrasi ama yeniden faşizm asla. Ölen milyonların uyarısıdır”

YIKMADILAR AMA HEP BOŞ TUTMAYA ÇALIŞTILAR

Avusturya, Hitler’in doğum yeri olan binayı 2’nci Dünya Savaşı’nın hemen ardından binanın naziler tarafından kullanımını engellemeye çalıştı. Önce boş kalması için onlarca yıl sahibinden kiraladı; ardından 2017 yılında binayı kamulaştırdı. 

Nazilerin iktidarda olduğu yıllarda Hitler’in doğduğu bina.

Hitler’in doğduğu 3 katlı bina yapımından sonra Braunau Inn adıyla Pommer ailesi tarafından han olarak işletildi. İkinci Dünya Savaşı yıllarında Naziler yapıyı sanat galerisi ve kütüphane olarak düzenlediler.

Savaşın son günlerinde kent müttefiklerin eline geçtiğinde Alman askerler, yapıyı havaya uçurmak istediler ancak Amerikalı askerler buna engel oldular.

Binanın yeni fonksiyonlarıyla 2026 yılında hizmete girmesi planlandı.

Nazi karşıtı aktivistler, binanın kullanım amacının değiştirilmesini olumlu buluyorlar ama polis karakolu olmasına karşı çıkıyorlar.