Emeklilerden İstanbul’da büyük miting!

0

Emeklilerden İstanbul’da büyük miting!

Emekliler, ‘Emeklilikte insanca yaşam haktır’ diyerek İstanbul Kartal’da toplandı.

En düşük emekli maaşının asgari ücret düzeyine çıkartılması ve emekli maaşlarına asgari ücrete yapılan oranda zam yapılmasını isteyen emekliler, gelirde adalet vergide adalet istedi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) çağrısıyla emekliler, “Emeklilikte insanca yaşam haktır” sloganıyla saat 13.00’te Kartal Meydanı’nda toplandı. Çeşitli emekli dernekleri ve sendikaların da katıldığı mitingde  ‘en düşük kök aylığı ile emekli ikramiyelerinin asgari ücret seviyesine çıkarılması’, ‘tüm emekli aylıklarının da en az asgari ücrete yapılan zam oranında artırılması’ gibi taleplerin yanı sıra, 8 Eylül 1999 sonrası işe başlayanlar için adil bir kademeli geçiş sistemine geçilmesi talep edildi.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“2008 yılında AKP’nin çıkardığı 5510 sayılı yasayla emekli aylıkları sistematik bir biçimde düşürüldü. Aylık bağlama oranı, katsayılar, milli gelirden aldığı pay düşürüldü. Bugün milyonlarca emekli bir ucube sistem olarak uydurulan Hazine’den tamamlanarak 7 bin 500 lira emekli aylığına mahkum edildi. Bir de utanmadan sıkılmadan en düşük emekli aylığını 7 bin 500 lira yaptık diyorlar. Bu söylem ülkeyi yöneten siyasi iktidar açısından övünülmesi değil, utanılması gereken bir itiraftır.

Bir ülke için emekliler asla maliyet değildir, yük değildir. Emeklisini nasıl yaşatıyorsa bir ülke gençlerine de o geleceği vaat etmektedir. Bir ülkenin emeklisini nasıl yaşattığı o ülkenin ancak gururudur.

Buradan bir kez daha söylüyoruz.  Kıdem tazminatı kazanılmış hakkımızdır. Çocuklarımızın emanetidir. Kıdem tazminatı son kalemizdir. Kırımızı çizgimizdir, asla teslim etmeyeceğiz. Bu güne kadar kıdem tazminatını fona devretmek için düğmeye basan çok bakanlar, başbakanlar gördük. Ama onların hepsi Türkiye işçi sınıfının, sendikaların ve DİSK’in duvarlarına çarpıp geri döndüler. Yeniden gündeme getirirlerse DİSK olarak tüm gücümüzle sonuna kadar savunacağız.” şeklinde konuştu