İŞ STRESİ VE KALP HASTALIKLARI RİSKİ… YILLAR SÜREN ARAŞTIRMANIN SONUCU…

0

İŞ STRESİ VE KALP HASTALIKLARI RİSKİ… YILLAR SÜREN ARAŞTIRMANIN SONUCU…

Kanada’da yapılan çok katılımcılı ve uzun soluklu bir araştırma, iş stresi ve yükünün erkeklerde kalp hastalıkları riskini ciddi oranda artırdığını ortaya koydu. Sonuçlara göre, risk artışı özellikle iş yükününün karşılığının alınmaması durumunda ortaya çıkıyor.

Araştırmada 6.500 erkek beyaz yakalı denek yer aldı. Bu araştırmanın önemli bir üstünlüğü deneklerin 18 yıl boyunca izlenmesi. Sonuçta iş yükü ağır olup karşılığını alamayan deneklerin yüksek tansiyon veya kardiyolojik hastalıklardan muzdarip olma risklerinin bu sıkıntıları yaşamayanlara göre 2 misli fazla olduğu ortaya çıktı. Ya da bir başka anlatımla, söz konusu durumla karşı karşıya olan erkek beyaz yakalıların riskleri, obezite sorunu yaşayanların riskleriyle aynı.

PERDE GERİSİNDEKİ KİLİT HORMON. 

İş yükü, iş stresinin yarattığı sağlık risklerinde bir hormon kilit rol oynuyor. Bu hormon, Epinefrin. Epinefrin, vücudu stresli durumlara hazırlayan bir hormon. Kısa süreli stres dönemlerinde yardımcı oluyor ama uzun dönemli streste sorun çıkarıyor. Yüksek tansiyona yol açıyor ve kalbin yükünü artırıyor.

Çalışan erkeklerin söz konusu risklerin sonuçları ile karşı karşıya kalmamaları için çeşitli öneriler var. Kalp hastalıkları uzmanları öncelikle farkındalığa dikkat çekiyorlar. Çalışma sırasında ara vermeler öneriyorlar. Stres azaltıcı nefes egzersizleri de öneriler arasında.

Kadınlar üzerinde yapılan araştırmalarsa henüz yetersiz bulundu. Ancak kadınlarda çeşitli hormonların menopozdan önce kadınların kalplerini koruduğu biliniyor. Yaş ilerledikçe kadınlarda kalp hastalıkları riski artıyor.