Yeni e Dergisi’nin 75. sayısı yayımlandı: Ressamların tablolarında “İmge Olarak Yoksulluk”

0

Yeni e Dergisi’nin 75. sayısı yayımlandı: Ressamların tablolarında “İmge Olarak Yoksulluk”

Dergide yazar Adnan Özyalçıner, akademisyen Zeki Coşkun ve tiyatro yönetmeni Kemal Aydoğan’ın dergi editörlerinden Rojhat Turgut ile gerçekleştirdikleri yuvarlak masa buluşmasının söyleşisi, konuya dair tartışmaya katkı sunuyor.

Yeni e dergisi, Ağustos Eylül 2023 sayısında “Yoksulluk Bugün Kültür Sanatın Neresinde?” dosyasını açıyor.

Yazar, akademisyen, sanatçı isimlerin katkılarıyla oluşturulan dergide yoksulluğun kültür sanat gündemine ne kadar dahil edildiği sorusuna cevap aranıyor.

Dergi sayfaları, Aydın Çubukçu’nun, dünyadan ve Türkiye’den farklı ressamların tablolarında yoksulluğun izini sürdüğü “İmge Olarak Yoksulluk” başlıklı yazısıyla açılıyor. Şenay Aydemir ise Yaşar Kemal’in “O güzel insanlar o güzel atlara binip gittiler” cümlesinden yola çıkarak Yeşilçam’ın ve Türkiye sinemasının diğer yoksulları için şu soruyu soruyor: “O Yoksul İnsanlar O Güzel Atlara Binip Gittiler Mi?”. Resim ve sinemanın ardından Sevda Aydın ise Seray Şahiner’in eserlerini dosya çerçevesinde inceliyor.

Dosyada bu yazıların yanı sıra bir de yuvarlak masa buluşması yer alıyor. Yazar Adnan Özyalçıner, akademisyen Zeki Coşkun ve tiyatro yönetmeni Kemal Aydoğan dergi editörlerinden Rojhat Turgut ile birlikte dosyanın temel sorularına yanıt arayıp bugünkü durumu anlamaya çalışıyor.

Dosya kapsamında öykücüler, eleştirmenler, sinemacılar, akademisyenler başta olmak üzere farklı alanlardan isimlere bazı konuyla ilgili sorular soruldu.

Dergide dosya yazılarının dışında, Metin Altıok’un 1978’de yayımlanan ve bugün kitaplarında yer almayan, “Pas Güneşi Yer” şiiri 45 yıl sonra ilk kez yayımlanıyor.

Suzan Demir “Ulysses’i Kürtçeye çevirmek benim gibi gariban bir çevirmene kaldı” diyen Kawa Nemir’in bu çeviri macerasını anlatan belgeselin yönetmenleri Aylin Kuryel ve Fırat Yücel ile söyleşti.