Depresyon ve kaygının kanser riskini artırdığı efsanesi çöktü… “Bunların tümörlere neden olduğu doğru değil” 

0

Depresyon ve kaygının kanser riskini artırdığı efsanesi çöktü… “Bunların tümörlere neden olduğu doğru değil” 

Yeni bir çalışma, kaygı ve depresyon gibi durumların tümörlere neden olmadığını ortaya koydu.

Ohio Eyalet Üniversitesi Kapsamlı Kanser Merkezi’nde profesör ve psikolog olan Barbara Andersen, “Hastalara bunu yıllardır söyledim” dedi.

Andersen “Kansere neden olan tek bir şey yok. Sayısız faktör var” dedi. “‘Bir şeyi yanlış yaptım’ diye düşünüyorsanız, o şey o değildir.”

Boston’daki Dana-Farber Kanser Enstitüsü’nde klinik psikolog ve psikoloji direktörü olan Michelle Jacobo ise, ciddi bir teşhis karşısında bir sebep aramanın doğal olduğunu söyledi.

Ancak tutumlar ve kişilikler kansere neden olmaz ve kendini suçlamanın bir faydası olmaz.

“Onların (zaten) tuttuklarından daha fazla yük taşıdıklarını hissetmelerini istemiyoruz” dedi.

Önceki bazı çalışmalar depresyon, anksiyete ve kanser arasındaki ilişkiyi desteklerken, diğerleri çok az bağlantı buldu veya hiç bağlantı bulamadı.

Hollanda’daki Groningen Üniversitesi Tıp Merkezi’ndeki araştırmacılar, Kanada, Birleşik Krallık, Norveç ve Hollanda’dan 300.000’den fazla yetişkin dahil olmak üzere önceki 18 çalışmadan elde edilen bilgileri içeren Psikososyal Faktörler ve Kanser İnsidansı konsorsiyumunun verilerini inceledi.

“Kanser” dergisinde bu hafta  yayınlanan bir çalışmada , 26 yıl boyunca depresyon veya anksiyete ile meme, prostat, kolon veya alkole bağlı kanserler arasında hiçbir bağlantı bulunamadı. Anksiyete veya depresyon, akciğer kanseri ve sigarayla ilişkili diğer kanserler için %6’lık bir risk artışına yol açtı, ancak araştırmalar kişinin ne kadar sigara içtiğini açıkladığında bu bağlantının çoğu ortadan kalktı.

“Bulgularımızın biraz rahatlama sağlamasını umuyoruz ve insanlar, ‘belki depresyonum için daha önce terapi alsaydım’ veya ‘terapimde daha çok çalışsaydım’ veya ‘belki de yeni kazanılmış olsaydım’ düşünce sürecinde sıkışıp kalmazdı.

Araştırmanın liderliğine yardımcı olan ve şu anda Hollanda’daki Utrecht Üniversitesi’nde bulunan Lonneke van Tuijl,  “Bunun için kanıt bulamadık.” ifadelerini kullandı

Andersen, önceki çalışmaların da, birinin özellikle kötü geçen yılı – örneğin boşanma artı bir ebeveynin ölümü – ile yakında kanser teşhisi konması arasında hiçbir bağlantı olmadığını gösterdi, dedi

Andersen, bir çalışmada, tüm olayların en streslisi olarak kabul edilen çocuğunu kaybeden bir ebeveyn ile gelecekteki bir kanser teşhisi arasında hiçbir bağlantı bulamadı.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here