20 Temmuz 2023, 00.00’dan itibaren… Rusya, Ukrayna limanlarına giden gemileri potansiyel askeri yük taşıyıcısı olarak değerlendirecek

0

Tahıl koridorunun sona erdirildiğini duyuran Rusya kritik bir kararı daha açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı, bu geceden itibaren Ukrayna limanlarına giden tüm gemilerin “potansiyel askeri yük taşıyıcısı” olarak değerlendirileceğini bildirdi. Diğer yandan yeni bir açıklama yapan Putin, “Rusya, tüm koşulları yerine getirildiği takdirde Tahıl Anlaşması’na derhal geri dönecektir” dedi.

Rusya Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, tahıl anlaşmasının sona erdiği ve Karadeniz’deki insani koridorların azaltıldığı belirtildi.

Bu kapsamda, Ukrayna limanlarına giden gemilere yönelik Rusya tarafından alınan kararın aktarıldığı açıklamada, “20 Temmuz 2023 saat 00.00’dan itibaren, Karadeniz’den Ukrayna limanlarına giden tüm gemiler potansiyel askeri yük taşıyıcısı olarak değerlendirilecek.” ifadesine yer verildi.

Açıklamada, “Buna göre, bu tür gemilerin ülkeleri de Ukrayna ihtilafında Kiev rejimi tarafında yer almış kabul edilecek. Karadeniz’in kuzeybatısı ile güneydoğusunda uluslararası sularda bulunan bazı bölgeler de seyrüsefer için geçici olarak tehlikeli olarak ilan edilmiştir.” denildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Tahıl Koridoru Anlaşması’na ilişkin “Batı, ihtiyacı olan ülkelere yardım etmek yerine anlaşmayı siyasi şantaj olarak kullandı. Tahıl anlaşması kapsamında Rusya Federasyonu’na karşı yükümlülüklerin yerine getirilmemesi küstahlık ve yüzsüzlüktür. Rusya sabır göstererek tahıl anlaşmasını sürekli uzattı” dedi.

Tahıl anlaşması kapsamında Ukrayna tahılının sevkiyatına izin verilmesine karşı Rus tahıl ve gübrelerinin sevkiyatının engellendiğini söyleyen Putin, “Bir zamanlar Afrika’yı savaş, kıtlık ve yoksulluk uçurumuna iten Batı, şimdi de yeni sömürgecilik politikasını sürdürmekte. Batı, Rusya’nın en yoksul ülkelere ücretsiz gübre transferini bile engelliyor. Batı, tahıl anlaşmasının başlangıçtaki insani özünü tamamen saptırmış, onu spekülatörler için bir zenginleşme aracı haline getirmiştir” dedi.

Avrupa limanlarında 262 bin ton Rus tahılının bekletildiğini aktaran Putin, Batı’nın, anlaşmayı bir şantaj aracı haline getirdiğini ifade etti. Putin, “Batı, ihtiyacı olan ülkelere yardım etmek yerine anlaşmayı siyasi şantaj olarak kullandı. Batı, tahıl anlaşmasını raydan çıkarmak için her şeyi yaptı” dedi.

Anlaşmaya geri dönülebileceğini ancak bunun için Rusya’nın taleplerinin de uygulanması koşulunu öne süren Putin, “Tahıl anlaşmasını yeniden başlatmak için insani özüne geri dönmek gerekir. Rusya, tüm koşulları yerine getirildiği takdirde, tahıl anlaşmasına derhal geri dönecektir” dedi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here