İNSANLIĞIN İNSANLIĞI ÖLDÜRDÜĞÜ BÖLGESEL ÇATIŞMALARDA TARİHİ ARTIŞ

0

İNSANLIĞIN İNSANLIĞI ÖLDÜRDÜĞÜ BÖLGESEL ÇATIŞMALARDA TARİHİ ARTIŞ

2022 yılında küresel çatışmalar ve anlaşmazlıklar yüzünden ölenlerin sayısı bir önceki yıla göre %100’e yakın arttı. Tam artış oranı %96.

Avustralya Sydney kökenli Ekonomi ve Barış Enstitüsü’nün yayımladığı 2023 yılı Küresel Barış Endeksi’ne göre, 2022 yılında Ukrayna savaşı ve Etyopya’daki iç çatışma başta olmak üzere küresel çatışmalarda 238 bin kişi öldü. Enstitünün saptamalarına göre, en fazla ölüm Ukrayna’da değil; Etyopya’da. Etyopya Tigray’daki çatışmalarda 104 binden fazla kişi öldü. Tahmini sayılara göre Ukrayna savaşında her iki taraftan 82 bin kişi can verdi. Ancak taraflar farklı sayılar açıklıyorlar. Ayrıca çeşitli kuruluşların saptamaları da farklı.

Etyopya Tigray’da ulusal hükümet güçleriyle bölgesel güçler arasındaki çatışmalar 2022 Kasım ayında sona ermişti ama kanlı süreç geride ağır bir bilanço bıraktı. Görece barış hala pamuk ipliğine bağlı
Ukrayna’daki savaşta 2022 yılı mart ayında Kiev’e ilerleyen Rusya Ordusu birlikleri başkent yakınlarındaki Bucha kasabasını işgal etmiş, çekilirken geride Ukrayna Hükümeti’ne göre yaklaşık 460 kişinin cesetleri bulunmuştu. Rusya iddiaları reddetmişti.

Myanmar, Filistin-İsrail ve Güney Afrika, küresel çatışmalardaki tarihi can kaybı artışına katkıda bulunan diğer ülkeler.

ÇATIŞMALAR SALGIN GİBİ VE EKONOMİK BİLANÇO DA AĞIR

Ekonomi ve Barış Enstitüsü’nün raporunda küresel çatışmaların yeryüzünde çok daha yaygın hale geldiğine vurgu yapılıyor. Küresel çatışmalar 91 ülkeye sıçradı. Bu sayı önceki yıllarda 50-60 civarındaydı.

Ekonomi ve Barış Enstitüsü, küresel çatışmaların ekonomik kayıplarını da hesapladı. Buna göre, 2022 yılında küresel çatışmaların neden olduğu kayıp 17,5 trilyon dolar. Bu tutar, küresel ekonominin toplam gayri safi hasılasının %13’ü.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here