SATIYOR MUSUN? EVET… KARŞILIĞINI ALDIN MI? EVET… HAYIRLI OLSUN

0

SATIYOR MUSUN? EVET… KARŞILIĞINI ALDIN MI? EVET… HAYIRLI OLSUN

Gayrimenkul ve taşınmaz satışlarındaki bu diyalog yakında noterlerde de yankılanacak.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bakanlığın resmi internet sitesinden duyurdu. Gayrimenkul ve taşınmaz satışı 4 Temmuz’dan itibaren noterlerde de yapılabilecek.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç

Bakan Tunç, yeni uygulamanın özellikle taşınmaz satışındaki yoğunluğu gidereceğini belirtti. Bakan, gayrimenkul ve taşınmaz satışının noterlerde yapılabilmesinin bir başka avantajına daha değindi. Açıklama şöyle:

“Bu tabi önemli çünkü noterlerimiz artık nöbetçi noter uygulaması ile hafta sonunda da açık oluyorlar. Dolayısıyla taşınmaz satışı tapu, resmi dairelerinde sadece hafta içi yapılabilirken, şimdi noterlerde de bu imkan getirildiği için hafta sonlarında da taşınmaz satışı gerçekleşmiş olacak 4 Temmuz’dan itibaren. “

ÖNCE E-DEVLET’TEN BAŞVURU

Satışların yapılması için tapu dairelerinde nasıl bir randevu sistemi varsa noterlerde de randevu sistemi mevcut. Vatandaşlar e-Devlet üzerinden Noterler Birliği’nin e-randevu uygulamasından başvuru yapacaklar. Satışa ilişkin evrakları yükleyecekler ve randevu saatinde noterde olacaklar. Benzer işlem tapu dairelerinde web tapu ile yapılıyordu. Noterlerde ise e-Devlet’teki e-randevu üzerinden yapılacak.

ÖDENECEK BEDEL BELİRLENDİ

Noterdeki işlemlerin ek maliyeti var. 2023 yılı noterlik ücret tarifeleri geçtiğimiz aylarda açıklanmıştı. Taşınmaz satış sözleşmesi düzenlediklerinde taşınmazın satış değerinin binde 1’i bir tarife var. Burada yeni bir düzenleme yapıldı. Bu bedel 500 TL’den az 4 bin TL’den fazla olmayacak. Bu durumda vatandaşlar tapu harcı ile döner sermaye bedelleri dışında diğer işlemleri de noterlerde yaparlarsa bu bedeli ödüyor olacaklar.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here