ŞİLE… BU NASIL BİR ARTIŞ ORANI BÖYLE: %884 !

0

ŞİLE… BU NASIL BİR ARTIŞ ORANI BÖYLE: %884 !

Konu, pandemi ve deprem felaketi sonrası büyük kentlere yakın kıyı ve yazlık bölgelerdeki konutların değerleri.

Endeksa adlı emlak kuruluşunun yapay zeka ve büyük veri (*) analiziyle yaptığı çalışmaya göre, İstanbul’un Şile İlçesi’nde son 3 yılda az katlı veya müstakil evlerin değerleri %884 arttı. Bu, kabaca yıllık ortalama yaklaşık %300’lük değer artışına denk geliyor. Şile’de bu oran aslında son bir yılda %132… Şile’deki bu veriler aynı nitelikteki yerler açısından Türkiye’de bir rekor. 

BEYAZ YAKALI KESİM ETKİLİ OLDU

Kuruluşun çalışmasına göre, İstanbul’dan tamamen ayrılamayan ancak şehir merkezinden uzaklaşmak isteyen genellikle beyaz yakalılardan oluşan büyük bir kesim, Şile ve Silivri gibi bölgelerdeki müstakil ya da az katlı konutları tercih ediyor. Bu bölgeler aynı zamanda İstanbul’a yakın yazlık semtler olarak da tanımlanabileceği için tercih sebebi oluyor.

Pandemi döneminde uygulanmaya başlanan uzaktan çalışmanın yerleşmeye başlaması bu gelişmede önemli etkenlerden biri… Kuşkusuz deprem felaketi de söz konusu tercihte etkili oldu.

ŞİLE KİRALARDA DA ŞAŞIRTTI

Şile’de satılık konutlarda metrekare fiyatı Nisan 2023 verilerine göre, 39.038 Lira. 

Şile konut kiralarındaki artışta da şaşırtıcı verilerin mekanı. İlçede konut kiraları son bir yılda % 144 arttı. Karadeniz kıyısındaki bu güzel ilçede konut kiralarının son 3 yıldaki artış oranı ise %739!

*Büyük Veri (Big Data), gözlemlerden, araştırmalardan, arama motorlarından, bloglardan, forumlardan, sosyal medyadan ve diğer birçok kaynaktan elde edilen verilerin anlamlı ve işlenebilir hale getirilmiş biçimine denir.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here