📽️Brezilya’nın ‘güzel oyun’ kralı Pelé öldü!

0

📽️Brezilya’nın ‘güzel oyun’ kralı Pelé öldü!

Üç Dünya Kupası rekoru kazanan ve geçen yüzyılın en önemli spor figürlerinden biri haline gelen Brezilya futbol kralı Pelé  82 yaşındaydı.

“Güzel oyunun” sancağı 2021’den beri kolon kanseri tedavisi görüyordu. Son bir aydır birden fazla rahatsızlık nedeniyle hastaneye kaldırılmıştı.

Temsilcisi Joe Fraga, ölümünü doğruladı.

Yaygın olarak futbolun en büyük oyuncularından biri olarak kabul edilen Pelé, Brezilya kulübü Santos ve Brezilya milli takımında oyunun en üretken golcüsü olarak yaklaşık yirmi yılını hayranlarını büyülemek ve rakiplerini şaşırtmak için harcadı.

Zarafeti, atletizmi ve büyüleyici hareketleri oyuncuları ve hayranları hayrete düşürdü. Sporda devrim yaratan hızlı, akıcı bir stil yönetti – ülkesinin sahadaki zarafetini kişileştiren samba benzeri bir yetenekti.

Sao Paulo eyaletinin sokaklarında gazete veya paçavralarla dolu bir çorabı tekmeleyerek başladığı bir yolculukta Brezilya’yı futbolun zirvesine taşıdı ve sporunun küresel elçisi oldu.

PELE KİMDİR? 

Edson Arantes do Nascimento Pele, 1940 yılında Brezilya’da dünyaya geldi.

Futbola Bauru Atletic takımında başlayan Pele, 1955’te geçtiği Santos Kulübü’nde 1956’da A takımına alındı.

İlk Dünya Şampiyonluğu’nun 1958’de tattı.

Yedekler arasında İsveç’e götürülen Pele oyuna girdiği zamanlarda başarılı futboluyla dikkatleri üzerine çekti ve Milli Takımın ilk onbirinde yer alarak kupayı kaldıranlar arasına girdi.

1962 Dünya Kupası onun için kötü bir dönemdi. Pele sakat olduğu için bu milli takıma çağrılmadı.

Futbol’un taçsız kralı olarak adlandırılan Pele, 1970 dünya kupasında hem olgun bir futbolcu hem de dünyanın gelmiş geçmiş en iyi futbolcusu olduğu gösterdi ve Brezilya bu dünya kupasından da şampiyonlukla çıkarak 3 kez kupayı evine götürdü.

Her an her şeyi yapabilecek teknikte bir oyuncu olması, rakiplerin korkulu rüyası haline getirdi onu fakat o bununla şımarmak yerine kendisini daha da geliştirmeye çalıştı.

1974 yılına kadar oynadığı Santos takımında tam 1284 gol attı. 1975’te, 4 milyon dolar karşılığında ABD’nin Cosmos Takımı’na transfer oldu.

1977’de futbolu bıraktığında, 1363 lig maçında attığı gol sayısı 1281’e ulaştı.

1959’da dünyada, 1960, 1964, 1965’te Güney Amerika’da yılın futbolcusu seçildi.

Kaleme aldığı Ben Pele adlı otobiyografisi en çok satan kitaplar listesine girdi.

1973’te Santos ile İstanbul’a gelerek Fenerbahçe-Santos maçında Türk seyircisinin karşısına çıktı.

Pele, yaşamı boyunca 3 evlilik yaptı ve bu evliklerden 7 çocuk sahibi oldu.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here