Suriye’nin Arap Birliği’ne dönüşü için uzlaşı sağlandı

0

Suriye’nin Arap Birliği’ne dönüşü için uzlaşı sağlandı

Arap Birliği Dışişleri Bakanları, Suriye’nin birliğe geri dönüşünü öngören kararı kabul etti.

Mısır’ın başkenti Kahire’deki Arap Birliği Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen dışişleri bakanları toplantısında Suriye’nin Birliğe geri alınması kararı alındı.

Reuters’ın haberine göre, Arap Birliği Cemal Rüşdü, dışişleri bakanlarının, on yılı aşkın bir süredir askıya alınan Suriye’nin üyeliğini yeniden yürürlüğe koyma kararı aldıklarını ve bu kararın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile ilişkileri normalleştirmeye yönelik bölgesel çabayı pekiştireceğini söyledi.

Suriye’nin Arap Birliği üyeliği 2011 yılında Suriye’de iç çatışmaların başlamasıyla ve Arap Birliği’nin Esad karşıtı muhalif grupları desteklemesiyle askıya alınmış ve birçok Arap ülkesi Şam’daki elçilerini geri çekmişti.

Son dönemde Suudi Arabistan ve Mısır’ın da aralarında bulunduğu bazı Arap devletleri üst düzey ziyaretler ve toplantılarla Suriye ile yeniden temasa geçse de Katar’ın da aralarında bulunduğu bazıları Suriye’deki çatışmaya siyasi bir çözüm bulunmadan tam normalleşmeye karşı çıkmaya devam ediyor.

Arap devletleri, 19 Mayıs’ta Riyad’da yapılacak Arap Birliği zirvesine Esad’ın davet edilip edilmeyeceği konusunda uzlaşmaya varmaya çalışıyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here