“Sıcak Soğuk”… Ayşenur Köksal’ın resim sergisi 23 Mart Perşembe günü İstanbul’da açılıyor

0

“Sıcak Soğuk”… Ayşenur Köksal’ın resim sergisi 23 Mart Perşembe günü İstanbul’da açılıyor

Figüratif resim anlayışı içinde kimlik sorunsalını toplumsal cinsiyet kavramı üzerinden resimlerine konu eden Ayşenur Köksal, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniverisitesi mezunudur.

Sanatçı toplumdaki kadın algısını anlamaya çalışırken yer yer bununla oynar, oynamakla yetinmez, yıkıp tekrar kurmayı dener.

Dış dünyaya ilişkin bilincin yaratıcı güç olan kadını bilmekle başladığını savunur. Sanatçının figüre yaklaşımını yapı-bozucu tavrına uygun olarak karşıtlıklar belirler. Toplumu oluşturan birey aynı zamanda onun karşıtıdır da… Kadın bütün ilişki ağları içinde bireyselliği ile ya da bütünüyle yalnız başına orada, üzerine aldığı sıcak renklerle, diğer insanların ve mekânın betimlendiği soğuk renklere karşı durur.

Renk Ayşenur Köksal’ın resimlerinde desen kadar güçlü bir öğedir. Sanatçı anlatısını kurarken tüm boyutlarıyla kavranmış olan figürü idealize etmeden, fakat yaptığı psikolojik ve sosyolojik çözümlemelerin etkisinde estetize ederek bozar. Figür sadece somut karşılığı ile değil üstlendiği roller ve kırılma noktalarıyla vardır. Figür ile mekân arasındaki ilişkisi içinde kadın kimliğini öne çıkarma çabasına deformasyon yardım eder. Doğru kabul edileni yapı bozumuna uğratarak içindeki çelişkiyi ortaya çıkarmaya çalışan sanatçı bireye ve topluma ilişkin çoklu bir okuma yapmayı dener. Bu sorgulama biçimi “öteki”ni dışlamaz, çoğunluktan yana taraf tutmaz. Sanatçı kadının yeniden kurgulanmış bu çağdaş temsilini oluştururken kendi cinsiyetinden muaf sadece bir gözlemci ve anlatıcı olarak kalmayı seçmiştir.

Ayşenur Köksal’ın “Sıcak Soğuk” adını taşıyan resim sergisi 23 Mart – 6 Nisan (2023) tarihleri arasında Gala Sanat Galerinde gerçekleşecek.

Sergi her gün 10:00 – 19:00 saatleri arasında kadının kendisinin imgesiyle ne kadar örtüştüğünü sorgulamak üzere ziyaret edilebilir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here