GOOGLE’DAN DİĞER YAPAY ZEKALARA GÖZ DAĞI; MusicLM

0

GOOGLE’DAN DİĞER YAPAY ZEKALARA GÖZ DAĞI; MusicLM

Google hem metin hem de sesli komutlardan orijinal müzik oluşturabilen MusicLM adlı yapay zekâsını duyurdu. MusicLM isimli proje her kategoride müzik yaratabiliyor.

Son dönemde yapay zekaya olan talep oldukça fazla artmış durumda. Bundan dolayı teknoloji devleri ve girişimciler hızla bu alana yönelmeye başladı. Google, DALL-E 2 ile benzer bir şekilde çalışan ve metinleri müziğe dönüştüren “MusicLM” adlı bir yapay zekâ botu geliştirdiğini duyurdu. MusicLM, yazılan herhangi bir türde müzik üretiyor ve müzik endüstrisinde yeni bir dalga yaratma potansiyeline de sahip. Google’ın yaptığı açıklamaya göre MusicLM, 280 bin saatlik müzik ve ses veri tabanıyla eğitildi. Google’ın yeni yapay zekâsının eğitim veritabanı, diğer yapay zekalara göre oldukça iyi düzeyde ve çeşitli müzik üretmesine imkân tanıyor. MusicLM isimli yapay zekâ, farklı müzik türlerini ve enstrümanları birleştirebiliyor. Üstelik bilgisayarların kavraması zor olan soyut kavramlara dayalı parçalar bile oluşturabiliyor.

Aslında bakıldığında bu yapay zekâ yeni değil daha önce yapılmış örnekleri var. Örneğin, Müziği görselleştirerek besteleyen bir yapay zeka olan Riffusion ya da OpenAI’ın Dance Diffusion’ı da aynı görevi yapabiliyor. Ancak bu örneklere rağmen Google, MusicLM’in hem ses kalitesi hem de yaratıcılık yetenekleri açısından önceki sistemlerden daha iyi performans gösterdiğini söylüyor. Google’ın yaptığı açıklamaya göre bir oyun için soundtracktan tutun akılda kalıcı bir elektro gitar melodisine kadar müziğin her kategorisinde oldukça yüksek verim gösterebiliyor. Fakat Google, telif hakkı konularından dolayı belirli endişelere sahip. Bu yüzden şimdilik kullanıcıya açılmaya hazır değil. Google tarafından yapılan açıklamaya göre, yapay zekâ tarafından üretilen müziğin yaklaşık yüzde biri doğrudan eğitim şarkılarından kopyalandı.

Tüm bunların yanında, Google’ın yapay zekâ alanında en büyük rakibi olan ChatGPT’ye karşı bir sohbet botu olan Alphabet üzerinde çalışma yapıldığı konuşuluyor. Bu son dönemlerde yapay zekâ alanında inanılmaz gelişmeler oluyor. Yapay zekâ araçları sayesinde bir çok hizmeti çok kolay ve ücretsiz bir şekilde yapabiliyoruz. Bakalım ilerleyen dönemler de yapay zekâ alanında teknoloji devlerinin ve girişimcilerin yeni hamleleri neler olacak?

Yusuf DİLBER

Yusuf DİLBER/kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 03 Şubat 2023

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here