Yardım kurulusu Oxfam: En zengin yüzde 1’lik kesim, iki yılda yüzde 99’un iki katı servet ele geçirdi

0

Yardım kurulusu Oxfam: En zengin yüzde 1’lik kesim, iki yılda yüzde 99’un iki katı servet ele geçirdi

Oxfam, ‘En Zenginlerin Hayatta Kalması’ isimli raporunu yayımladı.

Kovid pandemisi ve takip eden hayat pahalılığı krizi sırasında servet biriktirmelerini daha hızlandırarak kalan yüzde 99’la arayı daha da açan yüzde 1’lik süper zengin kesim, 2020’den beri yaratılan yeni servetin üçte ikisini götürdü.

Oxfam’ın dün yayımladığı yıllık eşitsizlik raporuna göre son iki yılda 42 trilyon dolar yeni servet yaratıldı.

En tepedeki yüzde 1, son 2 yılda dünyanın geri kalanının neredeyse iki katı kadar yeni servet ele geçirdi.

En zengin yüzde 1 ise, servetlerini 26 trilyon dolar arttı.

Oxfam’ın hesabına göre en zenginlerin serveti günlük 2.7 milyar dolar artış gösterdi.

Onların altındaki yüzde 99 ise servetlerinin yalnızca 16 trilyon dolar arttığını gördü.

Yeni küresel servetten en alttaki yüzde 90’dan bir kişinin kazandığı her 1 dolara karşılık bir milyarder 1.7 milyon dolar kazandı.

Son 10 yılda yaratılan tüm yeni servetin yarısını ceplerine indiren en zenginler, 2020’den beri üçte ikisini götürdü.

Oxfam’a göre milyarderlerin net varlıkları 11.9 trilyon dolara ulaştı. Bu, 2021’in sonlarına göre yaklaşık 2 trilyon dolar düşüş gösterse de, yine de Mart 2020’de sahip oldukları 8.6 trilyon doların oldukça üzerinde.

Milyarderlerin sayısı ve serveti son 10 yılda ikiye katlandı. Milyarder servetinin 2022’de hızla artışı ise gıda ve enerji kârlarına koşut gerçekleşti. 95 gıda ve enerji şirketi geçen yıl karlarını iki katından fazla artırdı. 306 milyar dolar beklenmedik kâr elde eden bu şirketler, bunun 257 milyar dolarını (yüzde 84) zengin hissedarlarına ödedi.

Gautam Adani, Hindistan’ın en zengin kişisi. Oxfam’a göre Hindistan’ın en zengin yüzde 1’i 2021 yılında ülkenin toplam servetinin yüzde 40.5’inden fazlasını elinde topladı.

Hindistan’da 2020’de 102 olan milyarder sayısı da 2022’de 166’ya çıkarken, yoksulların hayatta kalmak için elzem en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamadıkları belirtildi.

Oxfam, Hindistan Maliye Bakanı’nı bu ‘müstehcen’ eşitsizliğin üstesinden gelmek için aşırı zenginlerden servet vergisi almaya çağırdı.

Oxfam, yoksulluğun beraberinde getirdiği adaletsizliklerin olmadığı bir gelecek yaratma amacıyla 90 ülkede ortaklarla ve yerel topluluklarla beraber çalışan 17 organizasyonun bir araya gelerek oluşturduğu uluslararası bir konfederasyondur.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here