Dünya diken üstünde. Çin’de Covid-19 tekrar yayılıyor

0
Dünya diken üstünde. Çin’de Covid-19 tekrar yayılıyor

Merkezi Londra’da bulunan sağlık veri hizmetleri ve analiz şirketi Airfinity’nin tahminlerine göre, ülkede aralık ortasında günlük vaka sayısı 1 milyonu aşarken ay boyunca 18,6 milyon kişi Covid-19’a yakalandı. Şirket, günlük ölüm sayısının ise aralık sonunda 9 bine ulaştığını tahmin ediyor.

Şirketin eyaletlerden topladığı verilerle geliştirdiği modele göre, salgında gelecek üç ayda iki dalganın ortaya çıkacağı öngörülüyor. Başkent Pekin ve Guangdong eyaletindeki büyük şehirlerdeki salgınların vaka artışını sürüklemesi beklenen ilk dalganın Ocak 2023’ün ortasında, Çin yeni yıl tatilinin ardından taşrada vakaların yayılmasıyla ortaya çıkacağı öngörülen ikinci dalganın ise Mart 2023’ün başında tepe noktasına ulaşması bekleniyor. Günlük vaka sayısının ilk dalgada 3,7 milyona, ikinci dalgada ise 4,2 milyona kadar çıkabileceği öngörülüyor.

Vaka tahminleri ve projeksiyonlar, Çin’in Covid-19 salgınında bugüne dek “tek bir ülkede görülen en büyük yayılmayla” karşı karşıya olduğuna işaret ediyor. Daha önce tek bir ülkede kayıt altına alınan en büyük yayılma, ABD’de Ocak 2022’de günlük vaka sayısının 900 bini aştığı salgın dalgasında görülmüştü.

Çinli araştırmacıların Eğitim Bakanlığı desteğindeki bilim dergisi “Frontiers of Medicine”da yayımladığı araştırmada da benzer öngörülere yer verildi. Araştırmacılar, salgının Pekin, Şanghay, Guangcou ve Çongçing gibi büyük şehirlerde tepe noktasına ulaştığı, yeni yıldan itibaren 22 Ocak’ta başlayacak Bahar Festivali’ne kadar daha çok orta büyüklükteki şehirlere ve ardından taşradaki yerleşimlere yayılmasının beklendiğini bildirdi.

Pekin yönetiminin, 8 Ocak’tan itibaren Sınır Sağlığı ve Karantina Yasası uyarınca uygulanan kısıtlamaların kaldırılacağını ve sınırlarını dış dünyaya açacağını ilan etmesinin ardından çok sayıda ülke Çin’den gelen yolculara yönelik tedbir alacağını açıkladı.

Öte yandan, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve uluslararası sağlık otoriteleri, bilgi paylaşımındaki eksikliğe dikkat çekerek Pekin yönetiminden vaka ve ölüm sayılarını, virüs varyantlarının genetik özelliklerini ve tedavi ile aşılama durumuna ilişkin verileri şeffaf şekilde paylaşmasını talep ediyor.

Çin, salgının başından beri uyguladığı, “sıfır vaka” olarak adlandırılan katı salgın önleme ve kontrol tedbirleriyle virüsü uzun süre kontrol altına almayı başarmış fakat büyük ekonomik kayıplara yol açan bu tedbirler, Delta ve Omicron gibi bulaşıcılığı yüksek varyantların sebep olduğu mükerrer salgınlar nedeniyle günlük hayatı sürdürülemez hale getirmişti.

 

 

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here