ÇİN DENİZ ÜZERİNDE ENERJİ ÜRETECEK

0

ÇİN DENİZ ÜZERİNDE ENERJİ ÜRETECEK

ÜLKEDE İLK AÇIK DENİZ GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMİ KURULDU

Teknolojide dünya devi ülkelerden biri olan Çin, yenilenebilir enerji konusunda da dünyanın önde gelen ülkelerinden biridir. Denizde dünyanın en büyük açık deniz rüzgar tarlasını kurarak yeni bir teknolojiye adım atan çin,  hem rüzgar hem de güneş enerjisi üretme konusunda oldukça avantajlı bir konumda yer alıyor. Artık kendi topraklarını da aşarak deniz üzerinde enerji üretmeye başlıyor.

Çin’in devlete ait kuruluşu ve dünyanın en büyük fotovoltaik enerji üretim kuruluşundan biri olan State Power Investment Corporation (SPIC) elektirik ve enerji üretimi konusunda bir çok prototipi bulunuyor. Bu sefer ise şirket bir açık deniz rüzgar türbini ile birlikte çalışan dünyanın ilk açık deniz güneş enerjisi sitemini kurdu. Bu projenin en önemli amacı, her geçen gün maliyeti artan güneş panallerinin yerine yeni bir enerji sistemi oluşturmaktır.İki yüzer güneş paneli toplamda 0,5 megawatt enerji üretebiliyor. SPIC’in sahip olduğu bir rüzgar türbinindeki bir transformatöre bağlı olan paneller, rüzgar türbinine ait elektrik şebekesine bir deniz altı kablosu ile elektrik aktarıyor.

Proje şuan hala üretim ve plan aşamasında ancak yapılan çalışmalar başarılı olursa,  2023 yılında 20 MW’lık bir yüzer rüzgar-güneş enerjisi çiftliği inşa edilmesi düşünülüyor. Ayrıca bu proje ilk gerçek açık deniz güneş paneli olarak nitelendiriliyor. Çin ve Norveç ortak yapımı bu proje ile optimal enerji üretimi sağlanması muhtemel görünüyor.

Güneşin tepede olduğu saatlerde paneller tarafından önemli oranda enerji elde edilirken ve açık deniz rüzgar türbinleri ise tipik olarak öğleden sonra ve akşam saatlerinde güçlerinin çoğunu üretebiliyor.

Yusuf DİLBER

Yusuf DİLBER/kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 9 Aralık 2022

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here