TIME: ‘Yılın Kahramanları İranlı Kadınlar!

0

TIME: ‘Yılın Kahramanları İranlı Kadınlar!

TIME dergisi, her sene farklı alanlarda belirlediği ‘yılın enleri’ kapsamında, hakları için mücadele eden İranlı kadınları ‘Yılın Kahramanları’ seçti.

22 yaşındaki üniversite öğrencisi Mahsa Amini’nin, İran’da ‘başörtüsü kurallarına uymadığı’ gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesinin yankıları sürüyor. Mahsa Amini’nin ölümünün ardından ülkede başlayan protestolar sürerken, TIME Dergisi, İranlı kadınları “Yılın Kahramanları” olarak belirledi.

Dergide İranlı kadınlara ilişkin yazıyı kaleme alan Azadeh Moaveni, 2017 yılında Vida Movahed adlı genç kadının, Tahran’da bir elektrik kutusunun üzerinde beyaz başörtüsünü bir sopaya bağlayarak başlattığı sivil itaatsizlik eylemini hatırlattı. Hürriyet’te yer alan habere göre Moaveni, “Bu eylemleri milenyum kuşağı kadınları başlattı. Kendilerinden önceki nesillerden oldukça farklılar. Bazen bir ‘İranlı’dan öte, ‘ulusötesi Z kuşağı’ gibi hissediyorlar. Gelecek nesillere, güçlü sivil itaatsizliğin, adaletsizliğe karşı nasıl bir mücadele unsuru olabileceğini gösterecekler” dedi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here