Arkeologlar, insanlık tarihinin en eski yazılı cümlesini keşfettiler

0

Arkeologlar, insanlık tarihinin en eski yazılı cümlesini keşfettiler

Kudüs Arkeoloji Dergisi’nde yayınlanan yeni bir çalışmayla ilgili olarak yayınlanan bir basın açıklamasına göre, bilinen en eski yazılı cümle arkeologlar tarafından bulundu .

Dikkat çekici bulgu, MÖ 1700’den bir Kenan cümlesini içeriyor ve bu insanlık tarihinin en eski yazılı cümlesi olabilir

Bir saç biti tarağının üzerine kazınmış olan cümlenin şifresini çözen araştırmacılar, aslında bir büyü olabileceğini iddia ettikleri “Bu diş, saç ve sakal bitlerini kökünden söksün” şeklinde deşifre etti.

Profesörler Yosef Garfinkel, Michael Hasel ve Martin Klingbeil liderliğinde, Kudüs İbrani Üniversitesi’nden (HU) ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Southern Adventist Üniversitesi’nden bir ekip, İsrail’deki Tel Lachish’te tarağı keşfetti.

“Bu, İsrail’de Kenan dilinde bulunan ilk cümledir. Suriye’de Ugarit’te Kenanlılar var ama bugüne kadar kullanılan alfabeyle değil, farklı bir alfabeyle yazıyorlar. Kenan şehirlerinden Mısır belgelerinde, Akadca yazılmış Amarna mektuplarında ve İbranice İncil’de bahsedilmektedir ” diye paylaştı Profesör Yosef Garfinkel.

“Tarak yazısı, yaklaşık 3700 yıl önce alfabenin günlük faaliyetlerde kullanıldığının doğrudan kanıtıdır. Bu, insanın yazma yeteneği tarihinde bir dönüm noktasıdır.”

Yaklaşık MÖ 1800’de dünyadaki diğer dillerin çoğu tarafından benimsenen alfabeyi ilk kullananlar Kenanlılar oldu.

Daniel Vainstub, The Times of Isreal’da çalışmanın epigrafı veya tercümanı, “Taraktaki yazı, alfabenin gelişiminin en erken aşamasını karakterize eden tarzda yazılmıştır” dedi. Mısır’ın on belasından biriydi ve Kenanlıları da etkiledi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here