BULGARİSTAN SEÇİMİNİ YAPTI: ESKİ BAŞBAKAN BORISOV’UN PARTİSİ BİRİNCİ, TÜRK VE MÜSLÜMAN KESİMİ TEMSİL EDEN HALK VE ÖZGÜRLÜKLER HAREKETİ 3. OLDU.

0

BULGARİSTAN SEÇİMİNİ YAPTI: ESKİ BAŞBAKAN BORISOV’UN PARTİSİ BİRİNCİ, TÜRK VE MÜSLÜMAN KESİMİ TEMSİL EDEN HALK VE ÖZGÜRLÜKLER HAREKETİ 3. OLDU.

Bulgaristan’da resmi seçim sonuçları belli oldu.

1989’dan bu yana en düşük katılım oranı olan yüzde 35 kaydedilirken, sonuçlara göre, 2021 yılına dek yaklaşık 12 yıl yöneten eski Başbakan Boyko Borisov’un partisi Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) seçimi ilk sırada bitirdi.

240 üyeli 48. parlamentonun oluşturulması için düzenlenen genel seçimde GERB partisi verilen oyların yüzde 25.33’ünü aldı.

Bu seçimlerde Petkov’un ülkeyi yarım yıl yöneten Değişime Devam (PP) partisi, oyların yüzde 20.20’sini alarak 2.parti konumunu aldı.

Enflasyon oranının yüzde 17.7 ile rekor

Bulgaristan Türklerini temsil eden Halk ve Özgürlükler Hareketi ülkenin en büyük 3. partisi oldu

Seçimlerdeki bir diğer ayrıntı da üyelerinin çoğunluğunu Bulgaristan Türklerinin oluşturduğu ve 2016’da oybirliği ile başkanlığa seçilen Mustafa Karadayı’nın liderliğindeki Halk ve Özgürlükler Hareketi Partisi’nin (HÖH) aldığı oy oranı oldu.

6 milyon nüfuslu Bulgaristan’da yaklaşık 1 milyona yakın Türk ve Müslüman nüfusu var. Seçimlerde, Türkiye’de yaşayan ve Bulgaristan vatandaşı olan 18 yaşın üzerinde 300 binden fazla seçmen de Bursa, İstanbul, İzmir ve Antalya dahil  22 ilde kurulan 166 sandıkta oy kullandı.

Seçim sonuçlarına göre HÖH, sandıkta yüzde 13.75 oy oranı alarak ülkenin en büyük 3. partisi konumuna yükseldi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here