25.4 C
Türkiye
Çarşamba, Nisan 17, 2024
Ana Sayfa Eğitim Danıştay savcısı: Boğaziçi’nde iki yeni fakülte kurulması kararı anayasaya aykırı

Danıştay savcısı: Boğaziçi’nde iki yeni fakülte kurulması kararı anayasaya aykırı

0

Danıştay savcısı: Boğaziçi’nde iki yeni fakülte kurulması kararı anayasaya aykırı

Eğitim Sen’in, Boğaziçi Üniversitesi’ne kurulan Hukuk ve İletişim fakültelerinin anayasaya aykırılığı ve iptali için açtığı davada, Danıştay Savcısı özerklik ve üniversitelerin kendi organları eliyle yönetilmesi ilkesi gereği olarak düzenlemenin iptali yönünde görüş bildirdi

Boğaziçi Üniversitesi’ne Melih Bulu’nun kayyum rektör olarak atanmasından bir süre sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla iki yeni fakülte açılmıştı. Eğitim Sen, Erdoğan’ın kararıyla fakülte açılması uygulamasının Anayasa’nın 130. maddesindeki üniversite özerkliğini ihlal ettiği gerekçesiyle konuyu Danıştay’a taşımıştı.

Danıştay Savcısı’nın hazırladığı görüş, sendikanın iddialarıyla uyumlu bir görünüm sergiliyor. Öncelikle üyeleri arasında akademisyenlerin olduğu Eğitim Sen’in davayı açma yeterliliği olduğunu ortaya koyan savcı, 2809 sayılı Yükseköğretim Teşkilatı Kanunu’nun Ek 30. maddesinde, fakülte kurma hakkının cumhurbaşkanına verilmesini, Anayasa’nın 130. maddesine uymadığını, üniversite özerkliği doğrultusunda fakültelerin kanunla kurulması gerektiğine işaret ediyor.

Görüşün büyük bölümünde Ek 30. maddenin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurulması gerekliliğini temellendirirken, Danıştay 8. Dairesi bu yola başvurmadığı takdirde, bu defa da var olan yasal yapı üzerinden fakültelerin kuruluşunun iptal edilmesi gerektiğini ortaya koyuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here