SÖYLEŞİ;AĞAÇLARA ŞARKI SÖYLEYEN KADINLAR…

0

SÖYLEŞİ

AĞAÇLARA ŞARKI SÖYLEYEN KADINLAR…

Kadın müzisyenlerden oluşan, şarkılarında daha çok yaşamı ve doğayı ele alan Grup Dost Yürek bugünlerde  heyecan içinde.  Ağaçlara Şarkı Söyleyen Kadınlar Albümü’nün dinleyiciye ulaşmasına sayılı günler kala grup üyesi Aysun Timurcan ile yeni albümlerini, Grup Dostyürek’i ve projelerini konuştuğumuz söyleşi gerçekleştirdik. İyi okumalar.

*Grup Dost Yürek ne zaman kuruldu?

Grubun kuruluş hikayesi 1991 yılından itibaren başlıyor. 1991 yılında kurmuş olduğum müzik grubum Aysun Timurcan ve Grubu’nda yer alan arkadaşlarımla  beraber, uzun çalışma süreçlerimizde öncelikle  birlikte müzik yapmayı, üretmeyi ve eserlerimiz üzerinde düşünmeyi çok sevdik. Müzikle birlikte sevgi ve dostluğumuza  da önem verdiğimiz için 1993 yılında Grup Dost Yürek adını almaya karar verdik.

,*Grup üyelerini  bir araya getiren ortak özellik neydi?

Bizleri bir araya getiren etken, müzik sanatıyla harmanlanan tutkularımızla birlikte hayata sarıldığımız neşemiz  ve yüksek konsantrasyon yapımızla üretebilmenin heyecanı oldu. Grubun yaşça öncüsü bendim. Ekip üyeleri dinamik heyecanlı ve en önemlisi kendilerindeki yaratıcı yapıyı keşfetmeye doğaçlama yapmaya açık kimliklerdi. Bestelerimin yeni çalışmalar olması ayrı  bir heyecan oldu. Grubun oluşum sürecine eserlerimin doğuşuna ilk onlar, arkadaşlarım, müzik dostlarım tanık oldular. Sevgili Dilara Elagözlü, sevgili Gökçe Ergin, sevgili Gözde Tıknaz, sevgili Jülide Karagülle, sevgili Nazlı Karamehmet, sevgili Tarkan Acar ve Tarkan Tana sevgili Ali Güderi grubun İstanbul çatısından olurken, grubun İzmir çatısı altında sevgili Dilşad Göktepe Güngör, sevgili Gözde Gündüç, sevgili Bahadır Balcı, sevgili Burak Şenışık hep müziğime inanan değerli dostlarım arkadaşlarım oldular. Dost Yürek’te ilk kuruluşumuzdan beri yola devam ettiğim müzik yoldaşım olan Dilara Elagözlü ile Ege’de 2015 yılında birçok konserde ikili olarak buluşup Dost Yüreği tekrar hayata geçirdik. 2019’da da Nesrin Bacak ve 2022’de Özlem Pektaş gruba katıldılar. Grubumuzun 1993 yılından itibaren ciddi  bir konser portföyü de bulunmakta.

*Kadın, doğa ve aşk temalı müzikler yapıyorsunuz. Dinleyici profiliniz ağırlıklı olarak hangi profilden oluşuyor.

Hayata dair dokunuşları olan birçok anıyı, günce yaşamı, deneyimlemiş her kesimden insana büyük, küçük hitap edebiliyoruz.  Bir tılsım var, sanatın içinde. Seslerle onu yerinde yakaladığınız zaman doğru kulaklara ulaşabilirsiniz. Kısaca insana canlıya tüm evrene bağlı konular bestelerimizde var. Şu da çok önemli, yaptığımız eserleri dinlediklerinde bizleri bir çıta yukarı taşıyan dinleyici ile buluşmak için inanın ciddi mücadele ediyoruz.

*Şarkılarınızı söylemenin yanı sıra bir de tiyatro sahnesinde oyun olarak sahneliyorsunuz. Dinleyecilerinizden gelen yorumlar nasıl?

Müzikli Tiyatro yani sahne sunumlarımız yazdığımız oyunlarda ve şarkılarla iç içe geçiyor. Bütün Düşler Mavidir adlı tiyatral müzik projemizi 2017 yılında Muğla Menteşe Festivali’nde hayata geçirdik.  Sevgili Nazlı Kayı ile yollarımız İzmir de birleşti. Kendisinin yazmış olduğu oyunlar ile benim müziklerim örtüşüyordu. Sonuçta ben, sunum müziği yapan biriydim, yani şarkılarımızın hikayelerini anlatıyordum ve hep bu hikayeleri aktif olarak sahnede  bir kurgu ile sunma düşüncem vardı. Bu grubun adını sevgili Nazlı Kayı belirledi. Kendisi de aynı zamanda Haldun Dormen Sahne Tozu Tiyatrosu’nda hem oyuncu hem de oyuncu yönetmeni ve eğitmenidir. Gösterilerimize önce iki müzisyen, üç tiyatro oyuncusu olarak başladık. İlerleyen tarihlerde oyun ve sahne akışına göre çok değerli müzisyen arkadaşlarımız gruba katıldı. Amacımız şuydu;  bir konser repertuarının belli  bir akış süresi vardır. Hem tiyatral metin üzerinden hem de orkestrasyon yapı ile buluşarak sahne dinamiğini artırarak, sunulan eserlerin seyirci ile birebir buluşmasını istedik. Grubun çok ciddi bir görünürlüğü oluştu böylece.  Performans sunan çoğunluğu kadın olan katılımcılar olduk. 2017 beri Bütün Düşler Mavidir ekibimizle ortak çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Sahnemiz ilgi görüyor ve sahnelemeye devam ediyoruz. Sezon içinde çocuklara yönelik hazırladığımız ‘Mavi Düşler Ülkesi’ adlı oyunumuzu da sahnelemeye devam ediyoruz. Müzikle birlikte aktif sunduğumuz katılımlarda çocukların geri dönümleri bizi çok mutlu kılıyor

*Grup Dost Yürek’in kurucususunuz. Daha bilindik olması açısından Grup Kızılırmak İlkay Akkaya söylenen ve milyonlara ulaşan ‘Aze’ şarkısının söz yazarı ve bestecisisiniz. Ressam ve eğitmensiniz de. Peki Aysun Timurcan kendini nasıl anlatır?

Ben bugünkü modern çağ anlayışı içinde  bir kent ozanıyım. Mükemmel bir şan solist değilim öncelikle…Besteciyim, söz yazarıyım. Aslında ruhu sanata, yaratıcı alanlara meraklı olan bir karakterim. Bu soru hem zor bir soru hem de  bir yandan da kolay. Ama insanın yaptıklarıdır kendisini ifade eden değerler.

Otuz yedi yılını sanatla dolu dolu geçirmiş bir DÜNYA insanıyım. Belki de bu dünyada ay sunan, yani ışık taşıyan   bir aracıyım.  Dedim ya, bu soru aslında çok zor bir soru. Kısacası bu evrene dahil olmamızın bir amacı var her zaman.

*Ağaçlara Şarkı Söyleyen Kadınlar’ın öyküsü nedir?

Sosyal medyada 2019 yılında bir fotoğraf çıktı karşıma. Bir ağacın etrafında çember olmuş kadınlar ağaçlara şarkı söylüyorlardı. Bu Romanya’da (Moldovada da aynı gelenek var, pagan geleneği) bir köyde hala yaşatılan gelenekmiş. Şubat ayında köyün kadınları ellerindeki atkı kazak şallarla hırkalarla üşüyen ağaçları bahara özendirmek için ağaçlara şarkı söylüyorlar. Biz de benzer kültürleri taşıyoruz ve aktarıyoruz, tıpkı bizim dilek ağaçlarımız  Hıdırellezimiz gibi bildik, tanıdık ritüeller. Çok etkilendim ve önce resmini yaptım suluboya olarak. Bu resmimi 202I Mart’ında Marmaris Kadın Festivali’nde İki Müzisyen Bir Sergi başlığında Dost Yürek Grubu’muzdan flütist arkadaşım Dilara Elagözlü’nün rölyef çalışmalarıyla yer aldığı ortak sergimizde sergiledim. 2022 Akdeniz orman yangınlarından sonra da şarkısını besteledim. Şimdi Grup Dost Yüreğin yeni albüm şarkısı, hem de konser başlığımız oldu.

*Yeni albüm çıkarıyorsunuz. Albümde ne tür parçalar var? Aynı zaman da hangi projelerinizi hayata geçirmeyi düşünüyorsunuz?

Bizim üç farklı kulvarımız var, süreci takip eden. Grup Dost Yürek olarak salt konserler sunuyoruz. Mavi Düşlerde tüm ekiple birlikte tiyatral müzik gösterisi sunuyoruz ve müziğimizin yanı sıra sergilere katılıyoruz. MAVİ DÜŞLER ekibimizi gösteri sanatlarına yönelik geliştirmek istiyoruz. Mesela dans, mutlaka olmalı sahnemizde. Aktif seyirci katılımlı atölye çalışmalarıyla destekli sahne performansları düşünmekteyiz. Sonuçta ekibimizde profesyonel çok değerli oyuncu arkadaşlarımız, eğitmenlerimiz, oyun yazarlarımız var: Nazlı Kayı, Şafak Sipahi, Onat Eser gibi.

Aynı zamanda Ağaçlara Şarkı söyleyen Kadınlar Korosu’nu Dost Yürek ekibinin işbirliği ile butik   bir koro olarak hayata geçirmek niyetindeyiz. Salgından ötürü ertelenen bu projemizde 12 kadın koristin yer aldığı minik  bir koro hayalimiz var. Resim sergilerimize de  devam etmeyi istiyoruz tabi ki ama  belediye galerilerinin onaylarını aldığımız müddetçe. Özel galeriler çok pahalı. İster istemez bütçe sıkıntımızı nasıl aşarız sorusuyla boğuşuyoruz. Çok yorucu da oluyor bizim için ama sanat tutkumuzla altından bir şekilde kalkmaya çalışıyoruz. Çoğu konserlerimizde sahne arkasında resim ve fotoğraf çekimlerimizden örnekleri barkovizyonla sunuyoruz.

Hayata geçen projelerimiz arasında yayın editörlüğünü Buğçe Çalışkan’ın yaptığı ‘Çınar Altı Şarkıları’ adlı 1997 ve 2005 yılları arasında yazdığım demo kayıtlarımızdan seçki İsmet Sinangin’in ses kontrollerini yaptığı on şarkımız tüm dijitallerde ve Spotify’de 13 Ağustos 2022’de yayına girdi. Yine Buğçe Çalışkan’ın hazırladığı geçmişten günümüze Dost Yürek Aysun Timurcan wep sayfamız hazırlanıyor. Bir nevi arşiv niteliğinde bilgiler sunacağız.  1987 yılında ADA Plak’tan çıkardığım ilk kasetim ‘Aysun Timurcan ‘Ayrılık’ yıllar sonra tekrar  ADA plak etiketiyle sevgili en sevdiğim, tonmaister İhsan Apça’nın tertemiz miksinden çıkıp 13 Eylül 2022’de yayına girdi.

İzmir de tanıştığım beraber çalıştığımız, sevgili arkadaşımız aranjör değerli müzik İnsanı İsmet Sinangil tarafından düzenlenen on sekiz yaşımın bestesi olan Senfonik Rock tarzı bir eserimiz ‘Gemiden düşen sarhoş adam’ adlı şarkımızla aynı zamanda yine koral partilerle seslendirilecek olan  UMUT adlı 2020 salgın dönemine ithafen yazdığım eserim ‘Ağaçlara Şarkı Söyleyen Kadınlar ‘adlı şarkım albümde yer alan şarkılarımızdan. Senfonik Rock tarzı düzenlediğimiz eserimizle biraz şaşırtacağız dinleyenlerimizi. Müthiş bir gitar soloları var. Sevgili Serhan Sözüdoğrubilir çaldı. Flütte ve picalolarda  sevgili Dilara’mız var

Gerçekleşmeyi düşündüğümüz projeler arasında ise Grup Dost Yürek’in 1999 yılında yaptığımız Aze albümümüz Ada Plak tarafından tekrar yayına girmesi planlanıyor. Dost Yürek Aze albümündeki tüm düzenlemeler bize ait.  ‘Ağaçlara Şarkı Söyleyen Kadınlar’ adlı yeni şarkımızda da performanslar gitarda ben, flütde  Dilara Elagözlü, akordeonda Nesrin Bacak, ritimd Özlem Pektaş performansıyla canlı kayıt yaptık. Dost Yüreğin yıllar sonra albüm kararı aldığı bu şarkısı Anadolu Plak’tan yayınlanacak yakın zamanda. Ortak konserler projemiz var.  Amaçlarımıza yakın olan çok değerli müzik grupları var.

*Grubunuzda solist performansı mı koro performansları mı ön planda?

Eserlerin yapısına göre belirliyoruz. Bazı şarkılar solo, bazıları vokal bazıları da koral yapıyla ortaya çıkıyor. Dost Yürek Grubu’na 2019 yılında koro festivalinde tanıştığımız Nesrin Bacak’ın katılımıyla akordeon, piyano, mandolin, ukulele enstrümanlarının yer alması, gerek şan vokallerdeki zengin düşüncelerimiz, ekibimizin kadın sanatçılar görünürlüğüne, ayrı bir değer kattı.  Bizim müziğimiz çok sesli ve performansa dayalı müzik. Düzenlemelerimizde özellikle buna çok önem veriyoruz. Grubun tek bir solist anlayışı yok, hepimiz solistiz.  Ses farklılıklarımızı öne çıkarmak bizi daha zengin ve özgür kılıyor. Hem çalıyor hem vokal yapıyoruz. Koral yapıyı çok seviyoruz, hepimizin geçmişinde profesyonel koro deneyimi var.

Flüt, gitar, akordeon, başta olmak üzere üçlü devam ettiğimiz grubumuza 12 Haziran 2022 İzmir Uluslararası 1. Mandolin Festivali’nde Özlem Pektaş’ın ritim vokal ve gitar eşlik katılımıyla grubun başlangıcındaki dörtlü yapısı tekrar oluşmuş oldu. Grubun sosyal medya hesapları ise https://www.facebook.com/Grupdostyurek ve  https://www.instagram.com/grupdostyurek/ adreslerinden takip edilebilir.

*Röportajlarımın klasik sorusuyla sizinle olan söyleşiyi sonlandırmak istiyorum. Elinizde sihirli bir değnek olsaydı ne yapmak isterdiniz?

Bu da zor  bir soru…  bir sürü hayalim var… Sağlık dilerdim önce sağlık sol kolumda düşme sebebiyle kırık oldu ve 3 hafta alçıdayım. Ne dilersem dileyeyim önce sağlık diliyorum… O sihirli değneği zamanı geri döndürmek için kullanırdım muhtemelen sevdiğim ve kaybettiğim güzel insanları tekrar görmek için.

2023 yılında grup olarak 30.yılımıza giriyoruz…tüm Dost Yüreklerle aynı sahnede buluşmayı diliyorum…Teşekkür ederim.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here