Türkiye’nin ilk Kelime Müzesi açıldı

0

Türkiye’nin ilk Kelime Müzesi açıldı

Yazar Şermin Yaşar tarafından, Türkçe kelimelerin, atasözleri ve deyimlerin anlamını çocuklara ve gençlere öğretmek amacıyla kurulan Türkiye’nin ilk Kelime Müzesi kapılarını ziyaretçilere açtı.

Ankara Kalesi’ndeki Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin karşısında yer alan, geçmiş yıllarda zahire ve tiftik ambarı olarak kullanılan dört katlı yapı, restorasyonla müze haline getirildi. Müzenin açılış programı, Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde yapıldı.

Müze ziyaretçilere, Türkçenin söz varlığının eşsiz zenginliğini kelimelerin sanatla, görsel tasarımla, duyguyla bir araya geldiği sergiler ve enstalasyonlar üzerinden deneyimleme imkanı sunuyor.

Müzede, en alt katta kökler, giriş katında kelimeler, en üst katta da cümlelerle ilgili sergi alanları yer alıyor.

Müzenin giriş ve birinci katını birbirine bağlayan merdiven arasında, Türkçe, Uygur, Göktürk ve Arap harflerinin olduğu cam ve pirinç avize dikkati çekiyor.

Pek çok sanatçının resim, enstalasyon, seramik gibi eserlerinin sergilendiği müzede, İranlı bir sanatçının, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün fotoğraflarından yaptığı üç boyutlu dijital heykeli de yer alıyor.

Müzeye girişte misafirleri, “Hoş geldiniz”, “Sefalar getirdiniz”, “Ne iyi ettiniz de geldiniz”, “Aman efendim gözümüz yollarda kaldı”, “Hangi rüzgar attı sizi buraya?”, “Nerelerdeydiniz?” cümleleri karşılarken, ziyaretçiler çıkışta, “Hoşça kalın”, “Allah’a ısmarladık”, “Yine bekleriz”, “Yolunuz açık olsun”, “Arayı açmayalım”, “Özletmeyin kendinizi” cümleleri ile uğurlanıyor.
Kelime Müzesi, pazartesi günleri hariç, diğer günler 10.00 ile 17.00 saatleri arasında açık olacak.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here