İRAN’DAKİ AMİNİ PROTESTOLARINDA ÖLÜ SAYISI 8’E YÜKSELDİ, YÜZLERCE KİŞİ GÖZ ALTINDA; SOSYAL MEDYA YASAKLANDI

0

İRAN’DAKİ AMİNİ PROTESTOLARINDA ÖLÜ SAYISI 8’E YÜKSELDİ, YÜZLERCE KİŞİ GÖZ ALTINDA; SOSYAL MEDYA YASAKLANDI

İran’da başörtüsü kuralları gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alınan 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ölümünün ardından başlayan protestolar sürüyor.

Şimdiye kadar 400’den fazla kişinin yaralandığı gösterilerde ölü sayısı da 8’e yükseldi.

İran devlet medyası Çarşamba günü, 15 şehre yayılan sokak mitinglerinin beşinci gecesinde polisin göz yaşartıcı gaz kullandığını ve 1000 kişiye kadar olan kalabalığı dağıtmak için tutukladığını bildirdi.

Resmi IRNA haber ajansı, göstericilerin güvenlik güçlerine taş attığını, polis araçlarını ve çöp bidonlarını ateşe verdiğini ve hükümet karşıtı sloganlar attığını belirterek, Meşhed, Tebriz, İsfahan ve Şiraz gibi şehirlerde mitingler düzenlendiğini de sözlerine ekledi.

Sosyal medyada yayılan video görüntülerine göre, bazı kadın göstericiler meydan okurcasına başörtülerini çıkardı ve şenlik ateşlerinde yaktı veya sembolik olarak saçlarını kesti.

Tahran’daki protestocuların, “Başörtüsüne hayır, türbana hayır, özgürlüğe ve eşitliğe evet!”, “Diktatöre ölüm” ve “Kadın, yaşam, özgürlük” sloganları attıkları duyuldu.

 

Bazı kentlerde gösterici kadınlar başörtülerini yaktı. Sosyal medyada da tepkiler dile getirilirken, bazı kadınlar protesto amacıyla saçlarını kesti. Bazı bölgelerde uzun süreli internet kesintileri yaşandı. İran İletişim Bakanlığı kesintilerin “güvenlik gerekçesiyle” yaşandığını açıkladı.

Öte yandan, siber güvenliği ve İnternet’in yönetimini izleyen bir gözlemci kuruluş olan NetBlocks ise İran’da sosyal medya platformlarının neredeyse tamamına erişim engeli getirildiğini duyurdu.

Twitter, Instagram, Whatsapp ve Telegram engellenen platformların başında geliyor. Aynı zamanda servis sağlayıcıların da bant genişliğinin daraltıldığı bildirdi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here