Şeftali: Dalında 3, pazarda 10, marketlerde 25 lira!

0

Şeftali: Dalında 3, pazarda 10, marketlerde 25 lira!

Bursa’nın İnegöl ilçesinde bu yıl rekolte fazlası veren şeftali çiftçinin elinde kaldı.

Şeftali, yaşanan bolluk nedeniyle tarlada kilosu 3, pazarda ise 10 TL’den satılırken, üreticiler fiyatların düşmesine isyan etti.

SEZAİ ÇELİK

Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, “İnegölümüzde toplam da 7 bin ton civarında şeftali yetiştiriliyor. Bunun 4 bin tonu bu civarda yetiştiriliyor. Umudumuz kalite arttıkça fiyatın artmasıydı. Ama bugün gelin görün ki, şeftali pazarda 10 lira, marketlerde 25 lira. Ama dalında 3 lira” dedi.


Çelik, bunu kim yapıyor, neden oluyor. Ben size onu anlatayım. Geçen sene şeftali 8-9 lira civarında alıcı buldu. Neden buldu? Ülkenin birçok yerinde kış sert geçtiği için don oldu, kırağı oldu. Şeftali azdı. O nedenle şeftali geçen sene 8-9 liraya alıcı buldu. Bu sene şeftali üretiminde girdi maliyetleri yüzde 200 arttı. Ona rağmen şeftali 3 lira. Aroma bile şeftaliyi 2 liraya alıyor.

Millet aromaya şeftali topluyor. Şu gördüğünüz sofralık şeftaliyi aromaya toplayıp satıyor. Bu arada biz şunu gördük; demek ki bizim ülke genelinde ki şeftalimiz hava koşullarından etkilenmediği zaman iç piyasaya fazla geliyor. Üretim fazla olunca elde kalma söz konusu oluyor.” ifadelerini kullandı.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here