Restorasyonda, Tarihi Roma Köprüsü’nün ‘gereksiz parçalarını’ attılar, gıcır gıcır bir köprü yaptılar .

0

Restorasyonda, Tarihi Roma Köprüsü’nün ‘gereksiz parçalarını’ attılar, gıcır gıcır bir köprü yaptılar .

Kocaeli’nin Körfez ilçesinde bulunan tarihi Antik Roma dönemine dayanan Kutluca Köprüsü 2 bin yıldır ayakta duruyor.

Gördüğü restorasyon çalışmaları sonrasında alay konusu olan köprüye köylüler, “2 bin yıllık Taşköprü oldu bize ytong köprü” diye espri yaptı.

Kocaeli’nin Körfez ilçesi Kutluca Köyünde bulunan tarihi Roma köprüsü Milattan sonra 1’inci yüzyılda İmparator Cladius döneminde yapıldığı değerlendirilen Tarihi Kutluca Köprüsü düzgün kesme blok taşlar ile inşa edilmiş ve yaklaşık 31 metre uzunluğunda.

5 kemerden oluşan köprü, restorasyon çalışmaları sonrasında alay konusu oldu. Köylüler tarihi yapının orijinal haliyle korunmadığını söyledi.

Körfez Kutluca Köyü Muhtarı Engin Öztürk, “Yapılan restorasyondan sonra eski halini andırmayan bir görüntü oluştu ve köprünün eski halini bilen kişilerin tepkisini çekti. Köprünün iki tarafına da büyükşehir belediyesi peyzaj çalışması yapacak. Köprünün yüksekliği yaklaşık 8-10 metre civarındadır ve 5 tane gözü vardır. 1920 yıllara ait eski fotoğraflar var, taş döşeliydi ve korkulukları yoktu. Restorasyon aşamasında temizliği yapıldı, kırık taşlar onarıldı ama bunlara biçilmiş beton bloklar getirdiler. Bura yakın yerlerde ocaklar var ve orijinal taşlar çıkıyor. Orijinal taşla yapılmasıyla alakalı talebimiz oldu ancak blok taşlara eskitme yapacaklarını söylemişlerdi. Blok taşları ilk koyduklarında köylüler tarafından alay konusu oldu. Taşköprü’ye ytong köprü diye isim taktılar. Eski orijinal taşlar gibi değil, mermer taşlar kullanılmış” diye konuştu.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here