MEMLEKETİMİN HALLERİ VE DEĞİŞİM UMUTLARIMIZ

0

İŞVEREN KESİMİ “ÜCRETLER YETERSİZ; UCUZ İŞGÜCÜ DÖNEMİ BİTTİ” DEDİ.

Bilindiği gibi insanın gereksinimlerini karşılayan hiçbir şey bir üretim sürecinden geçmeden kullanılamaz.
Ekonominin tüm paydaşları bu süreç içinde yer alırken, iktisat bilimi de; bu uğraşının değişimini, miktarını, maliyetini, dağıtım ve dağılımı ile verimliliğini inceler.
Ve bu sürrecin her aşamasını emek ve sermaye oluşturur.
Bilgi ve enformasyon sanayi devriminin getirdiği dijital araçlar sayesinde artık tüm paydaşlara kolayca ulaşabilmektedir.
ABD eski başkanı Carter’in; ’’Sistem için önemli olan ekonomi ve ekonomik çıkarlar doğrultusunda biçimlenmektedir’’ sözü günümüz dünyasındaki egemen güçlerin insana hangi pencereden baktıklarının özetidir.
Ne yazık ki, insanı kalkınmanın amacı değil, aracı gibi gören ülkelerin haklar konusunda söyleyecekleri hiçbir şey yoktur.
Modern sosyolojinin ve iktisadın öncülerinden kabul edilen 14.yüzyıl düşünürü İbn Haldun; ’’Yaratılmış her şey, yaratılmışların en şereflisi olan insan içindir’’ diyerek, 700 yıl önce insanı öncelemiş, haklar konusunda tüm insanlığa yol göstermiştir.
Oysa…
İdeolojik farklılıklar rejimlerin oluşmasına, giderek dünyanın siyasal ve ekonomik kutuplaşmasına neden olmuşlardır…
Ulusal bazda da sermayeyi temsilen işveren sendikaları ve kuruluşları ile emeği temsilen işçi sendikaları ve kuruluşları, anlaşma ve uzlaşmadan uzak, çok sancılı yoğun bir mücadele sergilemişlerdir.
Yazının başlığı okuyucuları mutlu ederken biraz da şaşırtacaktır.

1970 yılında işçilerin sendikal haklarını kısıtlayan kanun Millet Meclisi ve Senato’dan geçti. Bunun üzerine Türkiye tarihinin en büyük işçi eylemlerinden biri olan 15-16 Haziran olayları meydana geldi. Olaylarda 3 işçi, 1 esnaf ve 1 polis memuru yaşamını yitirdi. Anayasa Mahkemesi daha sonra sözkonusu kanun değişikliğini iptal etti. O dönemde işveren kesimi, sendika ve toplu sözleşme düzenini; mülkiyet ve yönetim haklarına doğrudan saldırı olarak görüyorlardı. 

Tarih; 08.Haziran.2022
Yer; Anıtkabir
Belge; Anıtkabir Özel Defteri
’’Türkiye’nin ekonomik olarak gelişmiş, saygın, eşitlikçi ve adil, yeşil dönüşümü başarmış bir ülke hayaline katkı yapmaya, laik, demokratik hukuk devleti anlayışını gelecek nesillere aktarmaya kararlılıkla devam edeceğiz.’’
İmza; TÜSİAD Başkanı Orhan Turan

TÜSİAD Heyeti’nin 8 Haziran 2022 günü Anıtkabir’i ziyaret etti. Başkan Turan, Anıtkabir Özel Defteri’ne “eşitlikçi ve adil” bir ekonomik düzen için çaba sarfetmeye devam edeceklerini yazdı.

Yer; Eskişehir Sanayi Odası tarafından düzenlenen Sanayi Kongresi
Konuşmacı; TÜSİAD Başkanı Orhan Turan
’’Ücretlerdeki artışın çalışanların refah artışına yeterli katkıyı sağlamadığını görüyoruz. Göstergeler, tüm politikaları gözden geçirmemiz gerektiğine işaret etmektedir. Tarım politikaları sürdürülebilir olmalı, ucuz işgücü ile ihracatta rekabetin bittiği gerçeği unutulmamalıdır.’’

TÜSİAD Başkanı, Eskişehir’deki konuşmasında ise, asgari ücrete yapılan zamma rağmen alım gücünün hızla düştüğünü belirtti. Orhan Turan ucuz işgücü döneminin bittiğini de vurguladı.

Kanaatim odur ki;

Yukarıda aktarmaya çalıştıklarıma tüm yurttaşlarımız imzalarını atarlar. Demokrasiye inanmış, bu konuda bedeller ödemiş çilekeş halkımız desteğini esirgemez.
Bu bir güzelleme yazısı değildir.
Ulusal sermayenin bu tavrını önemsiyor, demokratik değerlerimizi zenginleştireceğine ve milli gelirin adil dağılımına katkı vereceğine inanıyorum.

Saygı, sevgi ve inançla,

Kemal YALNIZ/İktisatçı

Kemal YALNIZ/kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 12 Haziran 2022

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here