FİLM; SATRANÇ

0

FİLM

SATRANÇ

 

Merhaba sevgili köşe takipçilerim sizlere bugün yönetmen koltuğunda Philipp Stölzl oturduğu, Şüphesiz sağlam kaleme sahip olan Stefan Zweig’in Satranç adlı romanından uyarlanan Satranç filmini öneriyorum. Netflixte izleyebilirsiniz.
Senarist Eldar Grigorian, Stefan Zweig

Oyuncular: Oliver Masucci, Albrecht Schuch, Birgit Minichmayr

Stefan Zweig kitabını okuyanlar bilir. Türkiye’de en çok satanlar listesinde yerini alan bu roman okuyucuyu etkisi altına bırakıyor.

https://www.youtube.com/watch?v=oXbB7jZa-dw

Filmin konusu; Satranç, hapishanede gördüğü psikolojik işkenceye dayanmak için satranca sığınan bir adamın hikâyesini anlatıyor. Avukat Barok, Viyana’da gemi seyahati sırasında Nazi yetkilileri tarafından tutuklanır. Gestapo karargâhına götürülen Barok, Nazi yetkilileriyle iş birliği yapmayı ve ele aldığı davalar hakkında bilgi vermeyi reddettiği için hücre hapsine gönderilir. Türlü işkencelere maruz kalan Barok ‘un esaret altında hayatta kalmasına ve kendisine verilen zihinsel ıstırabın üstesinden gelmesinde satranç kitabı yardımcı olur.

Stefan Zweig, konferans için gittiği Brezilya’ya yerleşme kararı aldı. Orada ünlü kitabı “Satranç”ı kaleme aldı. Stefan Zweig, Avrupa’nın içine düştüğü durumdan duyduğu üzüntü ve yaşamındaki düş kırıklıkları nedeniyle 22 Şubat 1942’de Rio de Janerio’da karısı Lotte ile birlikte zehir içerek intihar etti. Satranç kitabında “bu son satranç oyunum olacak.” diyerek yaşamına son vereceğini duyurmuştur.

Atay BARBUROĞLU/Yazar-Sanat Eleştirmeni
www.kentekrani.com 16 Mayıs 2022

Yazarın Tüm Yazıları

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here