Gümüşhane’de ‘kitap sever’ bir limon ağacı var: Ancak, bir sorun yüzünden ” endişeli’!

0

Gümüşhane’de ‘kitap sever’ bir limon ağacı var: Ancak, bir sorun yüzünden ” endişeli’!

Gümüşhane’de 44 yıl önce bir polis memurunun kütüphaneye bıraktığı, ancak büyüdüğü için alamadığı limon fidanı, bina içinde 12 metrelik bir ağaç oldu.

1966 yılında Gümüşhane’ye atanan ve soyadı öğrenilemeyen polis memuru “Hakkı”, beraberinde bir saksı içinde getirdiği limon ağacını, kiraladığı evde koyacak yer bulamayınca kentten ayrılırken geri almak amacıyla il merkezindeki 1960 yılında yapılan Halk Kütüphanesi’ne emanet bıraktı.

2 yıl sonra başka bir ile atanınca ağacı almak için kü tüphaneye gelen polis memuru, limon fidanının götürülemeyecek kadar büyüdüğünü görünce kütüphaneye armağan etti. Kütüphane çalışanlarınca saksıdan çıkartılarak giriş kattaki bölüme dikilen limon fidanı, aradan geçen 44 yıllık sürede büyüyerek, 12 metre boya ulaştı.

Kütüphanede 17 yıldır memur olarak çalışan Sıtkı Gül, limon ağacının kütüphanenin sembolü haline geldiğini belirterek, şunları anlattı: “Kütüphanemize ilk kez gelenler hemen limon ağacına bakıyorlar. Hayranlıkla ve dikkatle limon ağacını inceliyorlar. Emekli olan bir arkadaşımız limonun tarihçesini yazarak gövdesine astı. Biz de soru soranlara ağacın gövdesindeki yazıyı okumalarını öneriyoruz.”

Ancak, limon ağacı için bir sorun var :

limon ağacının bulunduğu kütüphane binası, valilik bünyesinde 5 bin 600 metrekare alanda mevcut yerine devlet yatırımıyla yeniden inşa edilecek. Bütçesi ayrılan projenin ihale süreci beklenirken, kitapseverler ve öğrenciler, kütüphaneyle özdeşleşen limon ağacının inşa edilecek kapsamlı kütüphane içinde olmasını istedi. Yetkililer de yaşlılığı nedeniyle verimini günden güne kaybeden ağacı korumanın formüllerini araştırmaya koyuldu. Limon ağacının, araştırmalar sonucu sağlıklı ortamda korunup, yeni bina içerisine yeniden dikilmesinin planlandığı belirtildi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here