📽️Atatürk’ün 88 yaşındaki Cadillac’ı yenilendi

0

📽️Atatürk’ün 88 yaşındaki Cadillac’ı yenilendi

Atatürk’ün 1936-1938 yıllarında kullandığı, yıllardır Anıtkabir’de sergilenen 1935 model Cadillac otomobili, İstanbul’da 5 yıllık çalışmayla aslına uygun restore edildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı, Cumhuriyet tarihinin en önemli dönemlerine tanıklık eden, Atatürk’ün Anıtkabir’de sergilenen iki adet, 89 yaşındaki Lincoln otomobilinin ardından, üçüncü araç olan ve Atatürk’ün 1936-1938 yılları arasında makam aracı olarak kullandığı özel üretim Cadillac marka otomobili de orijinaline uygun şekilde restorasyonu yapılmak üzere Antika Otomobil Federasyonu ile iş birliği yaptı.

Anıtkabir’de 23 Nisan Kulesi’nden sökülüp çıkartılan otomobil, 2018’de restorasyon için İstanbul’a götürüldü. Orada Genelkurmay Başkanlığı ve Anıtkabir Komutanlığı tarafından 7 gün 24 saat güvenlik kameralarıyla izlenen ortamda restorasyon çalışması başlatıldı.

Yaklaşık 5 yıl süren restorasyon sürecinde otomobilin eksik parçaları Amerika’dan getirilirken, iç döşemesi de aslına uygun olarak yeniden üretildi.

Atıl ve çalışmaz durumda olan otomobil, Cumhuriyetin kuruluşunun 100’üncü yılında, aslına uygun olarak restore edildikten sonra Ankara’ya getirilip Anıtkabir’de teslim töreni düzenlendi.

Törenin ardından otomobil, 23 Nisan Kulesi’ne yerleştirilmek üzere tekrar sökülüp, ait olduğu yere konulup montajı yapıldı.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here