Rusya Ukrayna’da kimyasal gaz mı kullandı!

0

Rusya Ukrayna’da kimyasal gaz mı kullandı!

Rusya’nın güneydeki Mariupol şehrine Rus insansız hava aracından kimyasal gaz atıldığı iddiaları gündeme düştü.

Doğrulanmamış raporlar, kimliği belirsiz bir maddenin güneydeki Mariupol şehrine Rus insansız hava aracından düştüğünü söylüyor.

Kuşatılmış şehrin Azak Alayı’ndan gelen iddia, birliklerinin şu anda ‘solunum yetmezliği’ ile acı çektiğini bildiriyor.

Belediye başkanına göre Mariupol, şimdiye kadar 10.000 sivil ölümüyle Rus saldırısının odak noktası oldu
Savunma Bakanlığı’nın dün ölümcül fosfor bombalarının direnci kırmak için kullanılabileceği konusunda uyarmasının ardından geldi

Ukrayna Parlamentosu ayrıca, Rus birliklerinin Donetsk’te ‘nitrik asit’ ateşlediğine dair raporlar aldığını söyleyerek tweet attı.

Dışişleri Bakanı Liz Truss, iddia edilen saldırıyla ilgili olarak ‘Putin ve rejiminden hesap sorma’ sözü verdi.

Amerikan Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Rusların Mariupol’de kimyasal silah kullandığının teyit edilmediğini ancak gelişmelerin dikkatle izlendiğini söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada ülkesinin söz konusu haberleri soruşturduğunu, herhangi bir kimyasal silahın kullanılmasının savaşta tehlikeli yeni bir aşama anlamına geleceğini belirtti.

Truss, Ukrayna birliklerinin bir insansız hava aracından atılan kimyasal bir silahla vurulduğu haberlerinin yayılması üzerine Putin’den hesap soracağına söz verdi.

Saldırının ayrıntıları ile ilgili henüz doğrulanmamış raporlara göre, ‘kökeni bilinmeyen zehirli bir maddenin’ şehri savunan askerlerde solunum sorunları, ‘solunum yetmezliği’ ve ‘vestibulo-ataktik sendrom’ gibi semptomlardan muzdarip olmasına yol açtığı bildiriliyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, departmanının iddiaları doğrulamak için yoğun bir şekilde çalıştığını söyledi. Mariupol’u savunan Azov Taburu’ndan yapılan açıklamada, insansız Rus hava araçlarının kent üzerinden geçmesi sonrası Ukrayna askerlerinin solunum sorunları yaşadığı duyurulmuştu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de, Pazartesi akşamı yaptığı konuşmada Batılı ülkelerden, Rusya’yı kimyasal silah kullanmaktan caydırmak için gereken her şeyi yapmalarını istemişti.

Bu arada Ukrayna Parlamentosu, Rus güçlerinin Donetsk bölgesinde “nitrik asit” ateşlediğine dair haberler aldığına dair bir açıklama yayınladı ve yerel sakinleri “soda çözeltisine batırılmış koruyucu yüz maskeleri” takmaları konusunda uyardı.

Savunma Bakanlığı’nın Mariupol’daki direnişi kırma girişimleri sırasında, Rusya’nın ölümcül fosfor bombalarının kullanımına dönebileceğini öne süren bir uyarı sonrası soruşturmalar hız kazandı.

Tam olarak kimyasal silah olarak kabul edilmese de, şiddetle yanıcı olan madde, korkunç yaralanmalara neden olabiliyor ve siviller üzerinde kullanıldığında savaş suçu teşkil ediyor.

Mariupol Belediye Başkanı Vadim Boychenko, Rusya’nın kuşattığı liman kentinde savaşın başlamasından bu yana 10 binden fazla sivilin hayatını kaybettiğini söyledi. Amerikan Associated Press haber ajansına konuşan Boychenko, “Mariupol sokaklarında cesetler halı gibi yere serildi” dedi.

Rusların kentte cesetleri toplayıp dev bir alışveriş merkezinde bozdolaplarında tuttuklarına dair haberler aldıklarını belirten Boychenko, “Kamyonlar adeta mobil krematoryumlar oldu. İçlerinde cesetler yakılıyor” diye konuştu ve ekledi: “Rus kuvvetleri cesetleri yok etmek için şehre mobil yakma ekipmanı getirdi.”

Boychenko ayrıca Mariupol’de hala 120 bin sivilin olduğunu, sivillerin acilen gıda, su ve ilaça ihriyaç duyduğunu söyledi. Boychenko halen Ukrayna’da ancak Mariupol dışında bilinmeyen bir yerde.

Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinde yetkililer, Rus tanklarının yeni bir saldırı için ilerlemeye başladığını söyledi. Rusya’nın halen Donbas’ta yaklaşık 40 bin askeri bulunuyor. Bu sayının iki hatta üç katına çıkması bekleniyor.

Rusya, doğuda olması beklenen yeni ve büyük bir taarruzdan önce hava üstünlüğü kazanmak için, yeni hamlelerde bulunmak üzere Ukrayna hava savunma sistemini imha ettiğini iddia etmişti. Doğudaki ana liman olan Mariupol’u ele geçirmek, Moskova’nın doğudan ilerleyen birlikleri güneyde Rusya’nın ilhak ettiği Kırım’dan gelenlerle birleştirmesine ve odaklarını doğudaki ana Ukrayna kuvvetini kuşatma amaçlı yeni bir girişime kaydırmasına izin verecek.

Ukraynalı denizciler, işgalci Rus kuvvetleri tarafından kuşatıldıktan sonra Mariupol’u kontrol etmek için ‘son bir savaşa’ hazırlandıklarını söylemişti. Askerlerin son direnişi, şimdiye kadar güney kıyısındaki stratejik açıdan önemli şehrin Rusların eline geçmesine engel olmuştu.

Moskova’nın kontrolü ele geçirmesi halinde Kremlin, Azak Denizi boyunca uzanan tüm sahili ve Karadeniz’in çoğunu elinde tutacak. Haftalarca Mariupol’un düşüşü kaçınılmaz görünüyordu, ancak Ukraynalılar şehir merkezinin bazı kısımlarına tutunmayı başardı.

Mart ayının başından beri gıda kaynaklarıan erişimin çok zor olduğu kentte, erimiş buz tek tatlı su kaynağı oldu. Liman kentinde ısıtma ya da elektrik de yok

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here