METAVERSE İLE KULLANIMI ARTAN VR BAŞLIKLAR, NE KADAR SAĞLIKLI?

0

METAVERSE İLE KULLANIMI ARTAN VR BAŞLIKLAR, NE KADAR SAĞLIKLI?

Son dönemde Metaverse ile birlikte sanal gerçeklik kavramı oldukça popüler hale geldi. Sanal Gerçeklik (VR) teknolojisi sayesinde kendimizi sanal dünyaların içerisinde hissedebiliyoruz ve çok farklı deneyimler yaşayabiliyoruz. Ancak bazı uzmanlar ve endüstri gözlemcileri, Sanal Gerçeklik (VR) teknolojilerinin sık kullanımının migren, göz yorgunluğu ve bazı sağlık risklerini beraberinde getirebileceğinden endişe duyuyor.

Metaverse ile birlikte VR başlık kullanımı arttı. Birçok kişi bu başlıkları ev ortamında kullanıyor. Ancak birçok kişi, VR başlıktaki dünyaya kendini fazla kaptırıp kaza yaşayabiliyor. Başlığı takarken, VR ses ve video çevrenizdeki ortamı kısmen izole ederek, etrafta dolaşan yakındaki nesnelere veya evcil hayvanlara takılmayı ve düşmeye neden olur. Bu basit bir etken olarak görülebilir ancak, sigorta şirketi Aviva, yayımladığı raporda VR başlık kullanan kişilerin artık evlerindeki eşyaları kazalara karşı sigortalatmaya başladığını ve ev eşyalarındaki sigortalama oranının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31’lik bir artış yaşadığını ifade etti. Bununla beraber, diğer sağlık riskleri, zaman içinde kullanıcılar üzerinde ortaya çıkabiliyor. Bazı göz doktorları, VR’nin neden olduğu göz yorgunluğu ve göz-beyin bağlantısı üzerindeki uzun süreçte etkilerinden endişe duyuyor.

GÖZ YORGUNLUĞU

Aşırı ekran süresi göz yorgunluğuna neden olmaktadır. Bir VR başlığının LCD ekranlarında göz yorgunluğunu engelleyecek bir teknoloji yoktur. Çok sık VR kullanımının ve baş ağrısı ve görsel yorgunluk gibi ilgili sorunlara yol açmaktadır. Göz kaslarında oluşan bu yorgunluk düzenli hale geldiğinde görme bozuklukları yaratabiliyor. Bazı araştırmalar, uzun süre ekrana yakından bakmanın olası miyop gelişimini tetiklediğini gösteriyor.
Sanal gerçeklik gözlüklerinin fiziksel hastalıklara neden olabileceği gibi psikolojik bazı sorunlara da yol açabiliyor. Bu konuda bir çok psikolog ve araştırmacı, insanların sanal gerçeklik dünyasında yapay bir mutluluk elde edip gerçek yaşamdan uzaklaşabileceklerini ifade ediyorlar. Bundan dolayı insanları intihara sürüklenmesi son zamanlarda çok yaygın bir durumlardan biridir.

Sonuç olarak, Sanal gerçeklik teknolojisinin olumlu yanları olsada, VR ile uzun zaman geçirmenin fiziksel ve psikolojik zararları bulunmaktadır. Şimdilik, VR’nin uzun sürede sağlık etkilerinin dışında sorun yaratacağını tahmin etmek zor. Ama VR (sanal geçreklik) başlıkları kullanılırken dikkatli bir şekilde ve düzenli aralar verilerek kullanılmasıı daha sağlıklı olacaktır.

Yusuf DİLBER

Yusuf DİLBER/kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 03 Nisan 2022

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here