FÜZELERE KARŞI 3 KEMAN, BİR ÇELLO VE BİR KONTRABAS

0

MÜZİK BİRLEŞTİRİR

Oğuz HAKSEVER

Rusya’nın saldırı ve işgali altındaki Ukrayna’da son zamanlarda sanki baharın gelişine koşut görünmez ama işitilir direniş çiçekleri açıyor.

Müzik, Ukraynalıların en önemli direniş, moral ve uluslararası destek kaynaklarından biri haline geldi.

Ülkenin saldırı altındaki kentlerinde sığınaklarda, yıkıntıların önünde bireysel, küçük ya da orta halli veya bireysel konserler, resitaller veriliyor; bunların videoları hem Ukrayna’da hem de küresel ölçekte milyonlarca kez izleniyor.

Son konser, ülkenin ikinci büyük kenti Kharkiv’de füze patlamaları altında sığınak işlevi gören bir metro istasyonunda 27 Mart Pazar günü verildi. Konser programlıydı. Sosyal medyadan duyuruldu. Konseri savaş nedeniyle bu yılki etkinliği iptal edilen Kharkiv Müzik Festivali’nin yönetimi organize etti.

Ukrayna Milli Marşı ile başlayan konser, Bach’ın, Dvorak’ın diğer klasik bestecilerin eserleri ve Ukrayna halk şarkılarıyla devam etti.

Kharkiv Müzik Festivali Direktörü Sergiy Politutchy, konseri izleyen gazetecilere verdiği demeçte müziğin bu tür ortamlardaki etkisini özetledi:

“Ölümsüz değerler karanlığın ortasında öylece duruyor. Bunu göstermek istedik… Konser ülkemizin melodik, ahenkli, uyumlu olduğunu ve bütün zorlukların üstesinden gelebilecek kapasitesitede olduğunu göstermek içindi”

Kharkiv kenti, Ukrayna’nın entellektüel başkenti olarak biliniyor. Kentte 30 üniversite var. 1 buçuk milyon nüfuslu kentin yarısı saldırıların başlaması üzerine Kharkiv’i terketmiş durumda.

Kharkiv metrosu konserinde yer alan Çellist Denys Karachevtsev’in kentin yıkıntıları önünde 20 Mart günü verdiği resital, Ukrayna’da müziğin direniş gücünün simgelerinden biri olmuştu. 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here