ABD’DE UBER SÜRÜCÜSÜ BİR ESKİ MALİYE BAKANI

0

 

6 MİLYAR DOLALIK BÜTÇEDEN YÜZLERCE DOLARLIK BÜTÇEYE…

“SIRADIŞI” BİR ESKİ MALİYE BAKANI…

Oğuz HAKSEVER

Ocak 2021 ile Ağustos 2021 yılları arasında en zorlu dönemde Afganistan’ın Maliye Bakanlığı görevini yürüten Khalid Payenda, Birleşik Devletler’in Virginia eyaletinde Uber sürücülüğü yaparak ailesini geçindirmeye çalışıyor.

Washington Post gazetesinden Greg Jaffe‘nin haberine göre, bir dönem 6 milyar dolarlık bütçeyi çekip çevirmeye çalışan Payenda şimdi yüzlerce dolar için direksiyon sallıyor. Bir gece seferi sırasında Washington Post muhabirine demeç veren Afganistan eski maliye bakanı, “günde 50 sefer yaparsam 95 dolar prim kazanıyorum” diyor. Ailesiyle birlikte ABD’de yaşayan evli ve 4 çocuklu Khalid Payenda 40 yaşında. Ülkesinin çökmüş ekonomisini, içinde bulunduğu kuraklık felaketini ve yoksunluklarından ötürü Kovid salgınındaki büyük kayıplarını düşündüğünde halinden şükrettiğini belirtiyor. “Çaresiz değilim çünkü” diyor.

Afganistan maliye eski bakanı Khalid Payenda, Uber sürücülüğü işinin hem geçinimi sağladığını hem de ülkesinin yaşadığı trajediyi bir nebze unutturduğunu belirtiyor.

BİR FİRMAYA ÖDEME YAPAMADI DİYE AZARLANINCA

Khalid Payenda, Taliban Afganistan’ı ele geçirmeden 1 hafta önce, müstafi bir bakan, sade bir Afgan vatandaşı ve eski bir Dünya Bankası çalışanı olarak Birleşik Devletler’e gitmişti. Eşi ve çocuklarını önceden göndermişti.

Amerikan Fullbright bursuyla başkent Washington’daki Georgetown Üniversitesi’nde öğrenim gören Khalid Payenda, 2016 yılında Dünya Bankası görevlisiyken Kabil yönetimi tarafından Afganistan’a çağrılmış ve bir süre Afganistan maliye bakan yardımcılığı yapmıştı. 2019 yılında ABD’ye dönen ve 2020 yılında bu kez dönemin Afganistan Devlet Başkanı Ashraf Ghani tarafından Kabil’e çağrılan Payenda, Ocak 2021’de Afganistan Maliye Bakanı olmuştu. Devlet Başkanı Ashraf Ghani, bir Lübnan firmasına ödeme yapamadığı için kendisini toplum önünde azarlayınca Ağustos 2021’de istifa etmişti.

Khalid Payenda, bakanlık yaptığı günlerde makamında.
Payenda, Taliban ülkesinde yönetimi ele geçirmeden 1 hafta önce ABD’ye gitmiş, kendisine yapılan teklif üzerine Georgetown Üniversitesi’nde bir sömestr Afganistan konusunda ders vermişti. Khalid Payenda, 2000 dolarlık ücret teklifini reddetmişti.

 

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here